IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Европейските индекси завършиха търговията с понижения

Инвеститорите следиха случая със сваления от Турция руски изтребител

19:46 | 24.11.15 г.
<p>
	<em>Снимка: архив Ройтерс</em></p>

Снимка: архив Ройтерс

Европейските борси завършиха търговията във вторник със спадове, след като турските военновъздушни сили свалиха руски изтребител в близост до границата със Сирия, пише CNBC.

Паневропейският индекс Stoxx 600 отбеляза спад от 1,3%, а всички основни индекси се озоваха на червена територия. Френският CAC и германският DAX се свиха с 1,5%.

Американските борси последваха примера на Европа и започнаха търговията със спадове. Ревизираните данни за брутния вътрешен продукт на САЩ за третото тримесечие сочат по-висок ръст от очакваното. Първоначалните данни бяха за скок от 1,5%, но се оказа, че БВП в периода юли-септември е нараснал с 2,1%.

Цените на петрола се насочиха нагоре, нараствайки с около 3%, след като напрежението в Близкия изток ескалира след свалянето на руския изтребител, а слабият долар се оказа стимул за инвеститорите да купуват повече петрол. Саудитска Арабия обеща да работи за стабилността на цените на петрола, на фона на повишената несигурност около случващото се в Близкия изток. Това също подкрепи цените.

Фючърсите върху петрола сорт Брент с доставка се повишиха с 1,32 долара, достигайки 46,17 долара за барел, което е с 3% повече спрямо цената от финала на търговията в понеделник.

Турските власти заявиха, че е свален руски изтребител в близост до сирийската граница, след като е нарушил турското въздушно пространство. Руското министерство на отбраната отрече обвиненията. Новината идва след като САЩ издаде предупреждение за пътуването на американските граждани по света, позовавайки се на по-големите заплахи от терористични атаки.

Властите в Белгия продължават издирването на заподозрян за парижките атаки, а акцията в Брюксел продължава вече четвърти ден.

В резултат от всичко това книжата на туристическите компании отчетоха спад в цените. Accor, собственикът на хотелските вериги Novotel и Sofitel, приключи търговията с 5% спад. Авиокомпаниите Air France и Lufthansa затвориха със спад от 4%, докато Easyjet, IAG и Ryanair също излязоха на червено.

Книжата на британската компания Rolls Royce записаха ръст от над 3%, след като компанията разкри новата си стратегия. Zodiac Aerospace пък отбеляза спад от над 7%, оказвайки се най-зле представилата се в Stoxx 600 днес.

Акциите на автомобилната компания Volkswagen отбелязаха ръст от над 5% след като компанията разкри, че е открила техническо решение за 90% от колите, засегнати от скандала с емисиите в Европа. Porsche, която също е собственост на VW, също завърши на зелена територия.

Секторът с луксозни стоки претърпя загуби, след като Nomura понижи перспективата си за Hugo Boss, Burberry, Swatch, Prada и Richemont. Всички те записаха загуби днес.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 07:05 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

Финанси виж още