IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Европейските пазари се възстановяват и приключиха търговията на зелено

Инвеститорите не допуснаха опасенията за китайските пазари да доминират изцяло нагласите

19:32 | 05.01.16 г.
<p>
	Фондовата борсата във Франкфурт.<em> Снимка: Ройтерс</em></p>

Фондовата борсата във Франкфурт. Снимка: Ройтерс

Европейските борси приключиха търговията на зелена територия, като инвеститорите не допуснаха опасенията за китайските пазари да доминират изцяло нагласите, съобщи CNBC.

Паневропейският индекс STOXX 600 се повиши с около 0,6%, като повечето сектори затвориха сесията на зелено. Лондонският FTSE отчита повишение от 0,7%, стимулиран от акциите на минните компании. Френският CAC и германският DAX обаче изостанаха леко и финишираха с по 0,3% ръст.

Азиатските борси останаха във фокуса на пазарните участници след шоковото разпродаване в понеделник, при което се стигна до прекъсване на търговията. Китайската централна банка наля ликвидност на пазарите в размер на близо 20 милиарда долара в опит да успокои инвеститорите.

Намесата на регулатора доведе до леко поскъпване на металите, което от своя страна стимулира акциите на компаниите за ресурси. Glencore и ArcelorMittal се представиха най-добре, като акциите им поскъпнаха съответно с 3.5% и 6,1%

Евтиният петрол обаче продължи да влошава нагласите. Цените от малко над 36 долара за барел доведе до 10-процентово поевтиняване на акциите на Subsea 7, компания за услуги в нефтената индустрия.

Британската верига супермаркети Tesco отчете 1,5% поскъпване, след като Deutsche Bank подобри перспективата за акциите на компанията.

След необичайно топлото време през ноември и декември британският търговец на дрехи Next отчете разочароващи финансови резултати и акциите на компанията поевтиняха с 4,6%.

Германският автоконцерн Volkswagen записа спад от 4% в цената на акциите си, след като Министерството на правосъдието в САЩ обяви, че е завело съдебен иск срещу компанията за нарушаване на законите за околната среда.

В сферата на макроикономическите данни Евростат обтчете слаб ръст на потребителските цени в еврозоната от 0,2% през декември.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 01:35 | 31.08.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

Финанси виж още