IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Европейските пазари завършиха с ръстове, подкрепени от добрите финансови отчети

Общоевропейският индекс STOXX 600 приключи с 0,95% нагоре

19:18 | 09.08.16 г.
<p>
	<em>Снимка: архив Ройтерс</em></p>

Снимка: архив Ройтерс

Европейските борси приключиха с ръстове във вторник, след като инвеститорите приветстваха корпоративните отчети, надминали очакванията, и се отърсиха от ценовите колебания при петрола и лирата по време на сесията.

Общоевропейският индекс STOXX 600 приключи с 0,95% нагоре, като всички сектори отчетоха ръстове при затварянето на борсите, съобщава CNBC.

Британският индекс FTSE 100 завърши с 0,62% нагоре, а френският САС 40 – с 1,19% нагоре. В Германия основният бенчмарк DAX пък скочи с 2,5%, подпомогнат от силното представяне на германските производители на автомобили.

На корпоративния фронт холандската компания за набиране на персонал Randstad обяви планове за закупуване на американския си конкурент Monster за 429 млн. долара. Акциите на Randstad успяха да се възстановят от по-ранните си загуби и в крайна сметка приключиха с ръст.

Акциите на интернет компанията за доставка на хранителни стоки Ocado пък поскъпнаха с над 5% след обявяването на сделката с британската верига супермаркети WM Morrison, която ще позволи разширяването на доставките на Острова. Цената на акциите на WM Morrison също се вдигна рязко.

Компанията в сектора на суровините Amec Foster Wheeler отчете загуба преди данъците от 446 млн. паунда (579,4 млн. долара) за първото полугодие на 2016 г. спрямо печалба от 73 млн. паунда за същия период на миналата година. Това оскъпи акциите на компанията почти до върха на STOXX 600 със скок от почти 11%.

Базираният в Холандия телеком Altice се представи най-добре в рамките на STOXX 600, като акциите му скочиха с 13,5% след ръст на основната печалба за второто тримесечие и потвърждение на насоките за 2016 г.

Цената на акциите на британската Worldpay също скочи с 3,2%, след като обяви по-добра от очакванията основна печалба за първата половина на годината.

Акциите на датската компания за бижута Pandora обаче потънаха с 5%, след като нетната печалба за второто тримесечие не успя да задоволи очакванията на анализаторите. Акциите успяха отчасти да се възстановят по-късно през деня.

Цената на акциите на Standard Life получи сериозен тласък, след като британският застраховател и мениджър на активи заяви, че активите под управление за първото полугодие са нараснали със 7%. Компанията увеличи и дивидентите си, а акциите ѝ скочиха с над 6%.

Като цяло сезонът на отчетите за второто тримесечие в Европа засега е доста добър. От 77-те процента от компаниите в STOXX 600, които са представили отчетите си, резултатите на 61% или съвпадат с очакванията, или ги надминават, посочва Ройтерс, базирайки се на данни на StarMine.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 20:57 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

Финанси виж още