IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Франция и Италия омекнаха пред Брюксел

Париж и Рим ще вземат допълнителни мерки, за да намалят дефицитите си

16:52 | 28.10.14 г.
Автор - снимка
Редактор
Франция и Италия омекнаха пред Брюксел

Франция и Италия очертаха допълнителни мерки за свиване на бюджетните дефицити, след като властите в двете страни се отказаха от възможността да влизат в конфронтация с Европейската комисия (ЕК), пише онлайн изданието euobserver.com.

Финансовият министър на Франция Мишел Сапен обяви нови бюджетни спестявания на стойност 3,6 млрд. евро в писмо до наследника на валутния еврокомисар Оли Рен – Юрки Катайнен. Спестяванията ще се реализират от „по-ниските разходи за лихви заради спада на лихвите през лятото и намаляването на бъдещите вноски в бюджета на Европейския съюз (ЕС)“, се посочва в писмото.

Промените ще имат минимален ефект върху цялостното ниво на дефицита, но ще приближат Франция към постигането на балансиран бюджет в структурно отношение – едно от ключовите изисквания на Еврокомисията.

В писмото на Сапен до Катайнен се посочва, че през 2015 г. структурният дефицит на Франция ще намалее с 0,5% от БВП. В проектобюджета се предвижда понижаване на структурния дефицит с 0,2 на сто. Дори и това подобрение обаче се разминава с изискваните от ЕК 0,8%.

Междувременно Италия обеща да намали структурния си дефицит с 0,3%.

Говорител на Еврокомисията посочи, че Брюксел приветства „конструктивния отговор“ на двете страни.

През 2013 г. ЕК удължи с две години срока, който даде на Франция да приведе бюджетния си дефицит според изискванията на европейското законодателство (под 3%). Заради слабото представяне на икономиката обаче Париж изостави и тази цел.

През първото полугодие Франция отчете нулев икономически растеж, като за цялата година се очаква БВП на страната да се разшири с 0,4%, а през 2015 г. - растежът да се ускори до 1%.

Проектобюджетът на Мишел Сапен предвижда орязване на разходите с 50 млрд. евро през следващите три години. Предвижда се също така, че дефицитът през 2015 г. Ще бъде 4,3% и няма да падне под установената в ЕС граница от 3% до 2017 г.

В Рим междувременно правителството на Матео Ренци обеща да намери още 4,5 млрд. евро под формата на нови спестявания, за да се покрият изискванията на ЕС. От тези пари 3,3 млрд. евро най-вероятно ще дойдат от резерва, предназначен за финансирането на редица данъчни облекчения. Останалите 1,2 млрд. евро ще дойдат от корекции на разходите.

Все пак дефицитът на Италия остава в рамките на установените 3%, макар че бюджетният план предвижда увеличаването му до 2,9%.

И двете страни обаче са наясно, че допълнителни понижения на публичните разходи може да ги изпратят в рецесия.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 22:06 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

Финанси виж още