IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

"Газпром" отново отчита рекордни газови доставки за Европа

Според прогнозите на руския гигант през тази година доставките за Европа ще надвишат 170 млрд. куб. м

10:33 | 28.11.16 г. 5
<p>
	Снимка: <em>архив Ройтерс</em></p>

Снимка: архив Ройтерс

Въпреки всички опити на Европа да ограничи зависимостта си от руския природен газ, „Газпром“ само в рамките на няколко месеца неколкократно подобри рекордите си за доставки към Стария континент.

На 25 ноември газовият гигант е доставил 601,2 млн. куб. метра газ за денонощие, предаде ТАСС.

По данни на компанията от януари до октомври доставките на природен газ към европейските клиенти са се увеличили с 10% или с малко повече от 13 млрд. куб. метра. Значителен ръст се отчита при доставките към Великобритания (54,6%), Холандия (91,8%) и Дания (149,4%).

За южната ни съседка Гърция, която получава руския природен газ през България, доставките се увеличават с малко над 47 на сто, става ясно още от разчетите на „Газпром“.

Според ръководителя на руския газов гигант Алексей Милер увеличеното потребление е знак за надеждността и стабилността на доставките за Европа. Милер прогнозира още, че през 2016 г. „Газпром“ ще достави над 170 млрд. куб. м природен газ за Европа. 

От началото на годината цената на природния газ пада непрекъснато - тя е обвързана с движението на цената на петрола, като случващото се на петролните пазари се отразява с известно забавяне върху цената на природния газ. Така в последните месеци Европа всъщност получава евтина суровина, като цената за България например е една от най-ниските за Стария континент. 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 01:57 | 09.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

4
rate up comment 1 rate down comment 1
Стоян Петров
преди 7 години
Инвестор, само да ви уведомя че увеличените доставки за Европа са всъщност реверс за Украйна. Като цяло добива на компанията пада с 10 млр куб м. В момента всички нагнетяват газ, защото цената е изгодна. Колкото до "грандиозното" увеличение на доставките за Великобритания ......... погледнете от каква база тръгват. И преди и сега-нищожни.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 1 rate down comment 0
Mavi Goz
преди 7 години
Некой да е чул една дума срещу СП2 от ЮК? Нема и да чуете... Щото нещо май британците на него разчитат за в бъдеще, а не на милионите доставчици от цял свят, дето дрънчат само в главата на Жулиенчо и колегите му от айтисиктира, дето газопроводите се прокарват с мишката за секунди... хихи...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 1 rate down comment 0
ing5rov
преди 7 години
Диверсификация му е майката , другари !
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 10 rate down comment 1
majnata
преди 7 години
Мдаа...накъдето и да отиват нещата , Европа ще ползва газ основно от Русия , тъй че за нас остава само една голяма чаша студена вода с фирмен надпис "Южен поток ".
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още