IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Германия затвори 8 от 17-те си реактора

В рамките на три месеца старите реактори в страната ще бъдат подложени на тестове за сигурност

20:47 | 18.03.11 г. 2
Автор - снимка
Създател
Германия затвори 8 от 17-те си реактора

В Германия вече работят само 9 от общо 17 ядрени реактора, след като правителството нареди временното спиране на най-старите съоръжения, предаде Франс прес.

Последният все още действащ реактор, за който се отнася решението на правителството, е в АЕЦ Библис А в западния град Хесен. Той е в процес на спиране и ще бъде изваден от мрежата в близките часове, посочи говорител на компанията оператор RWE.

Правителството на Ангела Меркел реши седем от най-старите реактори в страната, два от които бяха спрени по технически причини, да преустановят работа за три месеца. Седем от тях вече не работят, посочиха операторите.

Осми реактор, за който наредбата не се отнася пряко, от години е спрян поради непрестанно повтарящи се аварии.

Министерството на икономиката вече обяви, че спирането на тези реактори няма да застраши доставката на електроенергия.

Меркел, която се съгласи да бъде продължен с 12 години животът на германските АЕЦ въпреки силната .съпротива на общественото мнение, направи обратен завой след ядрената криза в Япония.

Тя реши да преразгледа решението за продължаването на живота на тези обекти и да проведе мащабни проверки на сигурността на реакторите, което налага спирането на най-старите от тях за три месеца.

Отсега е сигурно, че един от тези временно спрени реактори, в АЕЦ Некарвестхайм, в югозападната част на страната, няма да бъде пуснат отново. Според наблюдатели това ще се случи и на много от останалите реактори.
 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 04:54 | 07.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

1
rate up comment 1 rate down comment 0
Andrey_Spasov
преди 13 години
Що за глупости, това да не е прахосмукачка да я спреш от копчето. Ядрен реактор не спира никога, просто са изкльчени от електрическата мрежа. Даже да се извадят всички горивни пръти, реакторът ще отделя топлина много години. Такова е и положението в 1,2,3 и 4-ти енргоблокове на АЕЦ Козлодуй. Ако беше толкова лесно колкото го представят в статията, досега да са спрели реакторите във Фукушима и никой да не е разбрал за ядрената криза там.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още