IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Големите петролни компании заменят нефтените платформи с вятърни ферми

Изпълнителните директори в сектора все повече започват да се адаптират към търсенето на по-чисти горива

08:02 | 24.03.17 г. 18
<p>
	<em>Снимка: Архив Ройтерс</em></p>

Снимка: Архив Ройтерс

Големите петролни компании отправят предизвикателство към най-големите компании за комунални услуги в надпреварата за издигане на вятърни турбини в морето, разказва Bloomberg.

Royal Dutch Shell, Statoil и Eni се насочват към изграждането на крайбрежни вятърни ферми за няколко милиарда долара в Северно море и на други места. Те започват да постигат победи и спрямо водещите енергийни доставчици, включително Dong Energy и Vattenfall на конкурентни търгове за договори за закупуване на електроенергия, а тези компании вече са се специализирали в издигането на огромни турбини в морето.

Петролните гиганти си имат своите причини да навлязат в индустрията. Те са прекарали десетилетия наред в изграждането на офшорни петролни проекти, а този бизнес отслабва на места, където полетата са пресушени. Възвръщаемостта от вятърните ферми е предсказуема и подкрепена от регулираните от държавата цени на електроенергията. А висшите мениджъри в компаниите за изкопаеми горива искат да получават парче от бизнеса с чиста енергия, след като според все повече прогнози възобновяемите източници ще изядат част от пазара им.

Това определено е област от интерес за нас, тъй като има очевидни синергии с традиционния бизнес с петрол и газ“, казва Лука Косентино, вицепрезидент по енергийните решения в италианската Eni, която работи заедно с General Electric в сектора на възобновяемите източници. „Не можем да останем в сегашното положение и да чакаме някой друг да направи този скок“.

Макар че производството на петрол се свива в Северно море през последните 15 години, икономическата активност е подкрепена от офшорните вятърни ферми. Прочутите ветрове, които заплашваха поколения работници по петролните платформи, се превърнаха в благодат за нова епоха работници, които да инсталират и поддържат турбини в морето. Около 99 млрд. долара ще бъдат инвестирани във вятърни проекти в Северно море общо от 2000 до края на 2017 г., сочи Bloomberg New Energy Finance. Преди десетилетие индустрията очакваше проектите да са за много малка част от тази сума.

Макар че суровият петрол все още доставя почти една трета от световната енергия, петролните изпълнителни директори започват да се адаптират към търсенето на по-чисти горива. Дори при това положение появяващите се алтернативи на изкопаемите горива, включително вятърната и слънчевата енергия, започват да ограничават растежа на търсенето на петрол.

Тези технологии и електрическите автомобили може да намалят глобалното търсене с 13 млн. барела петрол на ден до 2040 г., което е повече от добива на Саудитска Арабия в момента, посочва Bloomberg New Energy Finance.

Shell, чийто главен изпълнителен директор Бен ван Бюрден заяви, че търсенето на петрол може да достигне върха си през втората половина на следващото десетилетие, създаде подразделение, което да идентифицира чистите технологии с най-голям потенциал за печалба, посочва Шанийд Линч, председател на британския бизнес на компанията. Вятърните ферми са от особен интерес за Shell, тъй като могат да захранват електролизни реакции, които създават водород, а компанията казва, че той може да се превърне в основно автомобилно гориво през следващите десетилетия.

Тя проучва новите възможности из Европа в офшорните вятърни ферми, след като печели договори от холандското правителство, за да създаде фермите Borssele III и IV през декември. Офертата на Shell е била втората по най-ниска стойност за технологията в цял свят, казва Линч, според която голямото предимство на петролната компания във възобновяемите източници може да е експертизата ѝ в маркетинга.

Става въпрос и за пласиране на енергията“, казва Линч. „Когато се възползваш от вятъра, трябва да продадеш електроенергията, а ние имаме феноменално силен маркетинг и търговски бизнес“.

Големите петролни компании променят вятърната индустрия, като намаляват разходите, каза старши вицепрезидентът на Statoil Стивън Бул в имейл.

Вятърната ферма Dudgeon на норвежката компания, разположена около източния бряг на Англия, ще бъде с 40% по-евтина от съседната ферма, построена преди 6 години, казва Бул. Компанията създава и офшорни вятърни ферми с плаващи основи, които елиминират високия разход за инсталирането им на морското дъно. Освен във Великобритания компанията развива проекти и в Германия и Норвегия и спечели търг през декември за вятърна ферма край бреговете на Ню Йорк.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.

Последна актуализация: 22:04 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

12
rate up comment 0 rate down comment 1
KPetkov
преди 7 години
Според това, което четох около 500 квадратни километра за перки с капацитета на АЕЦ-а, но може превода ми да не е много точен :)Sustainable Energy without the hot airhttps://***.withouthotair.com
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
11
rate up comment 2 rate down comment 1
v_tin
преди 7 години
Погледни колко е земята на АЕЦ козлодуй и ми кажи колко е необходима за същите перки. Като почнете да пишете глупости , нямате спиране. В една ядрена централа се използува много повече умствен продукт отколкото във една мелница. Справка тубата- можеш да си направиш по картинка мелница, виж аец- малко по трудно. А това че арева инвестират там- ами всеки там инвестира при задължителните цени на държавата- ако излязат на свободния пазар няма да е така
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
10
rate up comment 1 rate down comment 1
v_tin
преди 7 години
Ти през живота си виждал ли си дори на снимка нефтена платформа
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
9
rate up comment 3 rate down comment 4
StraightForward
преди 7 години
ВСИЧКО ИЗОСТАНАЛО С МИСЛЕНЕТО, ВЕДНАГА СЕ ВКЛЮЧВА ДА ПЛЮЕ РАЗВИТИЕТО ЕДВА ЛИ НЕ НА СВЕТА!!! А БЕ ГЛУПАВИ СЪЩЕСТВА, НАД 70Г БЯХТЕ АКТИВНИ УЧАСТНИЦИ В ЕДНА ОГРОМНА ЛЪЖА, СЕГА ПАК Я ПОДДЪРЖАТЕ, Е НЯМА ЛИ ДА *** ВЕЧЕ???!!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
8
rate up comment 10 rate down comment 4
Mavi Goz
преди 7 години
Абе тези метали с мед да ги намажеш! Много по-сериозен е проблемът със шума, към който морската фауна е изключително чувствителна. Тези чекръци вибрират и издават побъркващ шум. Но такава е съдбата на природата и нейните творения - да плащат сметката на това зло - човека... хихи...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
7
rate up comment 6 rate down comment 3
akomodacia
преди 7 години
Пълни глупости! Петролните компании са петролни и ще си останат такива още дълго време. Това, че измиват очите на хората с некви въшки вкарани в зелена енергия, не значи, че се трансформират напълно. Дайте им още десет долара отгоре за барел (което рано или късно ще се случи) и гледай как ще започнат луда сеизмика и дупчене. А и всеки нормален човек, още повече бил той мениджър на такава компания е напълно наясно, че на тоя етап тая т.нар. зелена енергия без субсидии няма смисъл. Естествено имайки предвид, че Северно море е в рамките на Европа не е учудващо, че това се случва имайки предвид *** регулации и директиви въведени от Европейския съюз. А в тая статия има такива отровени лъжи, че видиш ли Вятърните централи давали работни места. Само човек, който не е стъпвал на нефтена платформа или поне не я е виждал може да напише такава простотия.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
6
rate up comment 2 rate down comment 6
KPetkov
преди 7 години
В океана турбините изпускат различни метали. Все пак солената вода доста подпомага корозирането на всякакви метални елементи, но се работи усилено по въпроса с покритията. Като няма много полза, поне да не вредят.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 2 rate down comment 1
KPetkov
преди 7 години
Не само се движат бясно ами направо хвърчат. Гледам, че САЩ все пак не са се отказали от ядреното бъдеще :)https://***.forbes.com/sites/jamesconca/2017/03/16/nuscales-small-modular-nuclear-reactor-keeps-moving-forward/#74a74e5f5456
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 3 rate down comment 2
Mavi Goz
преди 7 години
***=ко^мунетата
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 6 rate down comment 7
Mavi Goz
преди 7 години
Някои участници, продължават да ти се смеят... хихи... Като си такъв голем експерт по ВЕИ и не пропускаш да нацвъкаш сека статия по темата, имаш ли идея колко струва един сериозен германски ветрогенератор, как почти безплатно се инсталира на мичка си пайчина в океана и как се транспортира електроенергия на дълги растояния... Най-лесно е да видиш какви са инвестициите за един никакъв за мащабите на западна Европа и САЩ ветроенергиен парк като "Св. Никола" до Каварна - има данни. Хем не в океана, а в нивите на хората ги побиха и НЕК им плати целия масраф по присъединяването. И напр. защо германците и франсетата закриха проекта за мега-слънчевата електроцентрала в северна Сахара... @KPetkov - псолютно! *** в ЕК смело боравят с общите пари и щедро раздават - кой е луд да не се метне на софрата... хихи Иначе наистина нема нищо лошо да си дигат перки в окена, където да не сковичат над главите на хората, но ако може без "... регулираните от държавата цени на електроенергията." хихи
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още