IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Гърция опитва да чертае нови пътища на газовата карта на Европа

Донякъде изненадващо, южната ни съседка може да се окаже ключов фактор за доставките на газ за Стария континент

13:44 | 26.11.15 г. 5
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	Алексис Ципрас (вляво) разговаря с израелския си колега Бенямин Нетаняху. Снимка: <em>Ройтерс</em></p>

Алексис Ципрас (вляво) разговаря с израелския си колега Бенямин Нетаняху. Снимка: Ройтерс

Енергетиката е в основата на разговорите по време на посещението на гръцкия премиер Алексис Ципрас в Израел, пишат гръцките медии. Вчера той се срещна израелския си колега Бенямин Нетаняху и потвърди очакванията, че Атина ще се опита да разчертае нови пътища на газовата карта на Европа.

"Един от основните въпроси, който коментирахме, са огромните възможности, които стоят пред нас в енергийното сътрудничество в нашия регион, в източната част на Средиземно море, по отношение на проучванията, добива и транспортирането на природен газ за Европа", коментира Ципрас на пресконференция след срещата си с Нетаняху, цитиран от "Етнос".

Гърция, Израел и Кипър могат да формират газов триъгълник в Средиземно море

Потвърждение за намеренията в тази насока са договорките за тристранна среща на лидерите на трите държави, която да се проведе през януари 2016 година. За тези планове съобщи гръцката обществена телевизия Ert. Основната тема на разговорите ще бъдат газовите находища, като "Афродита" и "Левиатан", открити в региона между Кипър и Израел.

Тяхното развитие дава шанс за Гърция да се превърне във фактор по отношение на газовите доставки за Европа, още повече, че те ще бъдат и благосклонно погледнати от европейските власти, защото ще дадат възможността за раздалечаване от Русия.

Една от възможностите за пренос на газа от откритите залежи към пазарите в Европа е чрез газопроводи по дъното на Средиземно море и после през територията на южната ни съседка към останалите държави в региона на Южна Европа.

За "Афродита", газовото  поле в териториалните води на Кипър, последните новини са за доказаната възможност за търговски добив, а изчисляваните запаси са за около 200 млрд. куб. метра природен газ. Това може да покрие нуждите на Югоизточна Европа само в средносрочен план.

В близост, в териториалните води на Израел, обаче е "Левиатан". Полето, открито през 2010 година, е с изчислени обеми от около 450 млрд. куб. метра. Част от добива на "Левиатан" Израел договори само преди месец за износ към Египет.

Тези две полета съвсем не са единствените в региона. Само на няколко километра от "Левиатан" година по-рано беше открито находището "Тамар". Неговите запаси се изчисляват на около 300 млрд. куб. метра.

Доскоро те бяха най-големите находки в източната част на Средиземно море. До това лято, когато италианската газова компания Eni съобщи за "Зохр", наречено веднага  дара на фараоните за Европа. Полето е в акваторията на Египет и потенциалът му на този етап се оценява на 850 млрд. куб. метра природен газ.

И всички обнадеждаващи новини около тези полета вероятно ще активизират проучванията на още блокове в региона, а вероягно и до нови перспективни находки.  Така и плановете Гърция да завземе значимата роля на газов разпределител в региона на Южна Европа изглеждат все по-реални. Още повече, че през декември е планирано и посещение на египетския президент Абдел Фатах ал Сиси в Атина.

По време на посещението си в Тел Авив Ципрас даде и доста сериозна заявка, че страната му може да приеме ролята на медиатор в решаването на конфликти в региона. След разговорите си с Нетаняху гръцкият премиер каза, че го е изслушал "като приятел и партньор" за ситуацията около Палестинския конфликт.

Диалогът трябва да продължи, коментира Ципрас с Нетаняху и днес се срещна и с президента на Палестинската автономна област Махмуд Абас. Визитата му всъщност идва в много важен момент, когато светът се опитва да ограничи развитието на джихадизма.

Преговорите между Палестина и Израел може да бъдат проведени и на някой от гръцките острови, предложи още гръцкият премиер.

Израел също вече разглежда като приятел Гърция, отбелязва и Jerusalem Post. Преди да дойде на власт Сириза нейният лидер е изглеждал по-скоро като поддръжник на палестинската страна в конфликта. През последните месеци обаче Ципрас, определян от израелски анализатори като "непредвидим", е показал, че се опитва да подобри образа на страната в международен план.

А резултатите могат да бъдат само позитивни за южната ни съседка, с която всъщност България, може би малко изненадващо за мнозина, ще трябва да се конкурира пряко в газовата игра.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 07:03 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

5
rate up comment 0 rate down comment 0
Pyramid
преди 7 години
да допуснем, че някакси Израел изнесе количество от /общо!/ 800 млрд куб.м. газ за ЕС през Гърция. Това е изцяло и общо. /ЕС това количество би захранило за не повече от 10 години/.Та, трасе от 400 км, по USD5/[1000 m3/100 km], прави общо, прави ДО 16 млрд USD....И затова, с 300 млрд евро дълг, Гърците ще ми излизат от ЕС, дообезценявайки всичко, де що имат на своя територия? Категорично, луди за връзване.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 1 rate down comment 0
IQ96
преди 8 години
А резултатите могат да бъдат само позитивни за южната ни съседка, с която всъщност България, може би малко изненадващо за мнозина, ще трябва да се конкурира пряко в газовата игра. А бе аз не знам КОГА сме се конкурирали. Може би само в приказките.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 14 rate down comment 7
MZ/X
преди 8 години
Руснаците определено си режат клона на който седят, защото с постоянното използване на газовото оръжие. много силно стимулират Европа да инвестира в алтернативни източници на газ.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 12 rate down comment 6
dakl
преди 8 години
Много добро като идея, но за средносрочно бъдеще. За Южна Европа промлемът с доставките ная природен газ от ден на ден става все по актуален. Едва ли е случайно , че този който стои зад тези европейски проблеми ,хвърля в хаос страните които могат да транзитират газ от Русия в момента????
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 17 rate down comment 9
cymru
преди 8 години
Гледай ти защо Путин се навърта в региона - стегнал го е газовият чепик.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още