IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Италианският парламент прие на финално четене бюджета за 2017 г.

Премиерът Матео Ренци обяви, че ще подаде оставка по-късно през деня

17:30 | 07.12.16 г.
<p>
	<em>Снимка: архив Ройтерс</em></p>

Снимка: архив Ройтерс

Парламентът на Италия даде финалното си одобрение за държавния бюджет за 2017 г., проправяйки път към оставката на министър-председателя Матео Ренци, съобщава Ройтерс.

Ренци заяви, че ще подаде оставка след съкрушителната загуба на референдума в Италия, на който италианците отхвърлиха предложените от него конституционни реформи. Президентът Серджо Матарела обаче го помоли да отложи оставката си, докато бюджетът не бъде гласуван от депутатите.

Премахвайки всички корекции по проектобюджета, за да се ускори приемането му от парламента, горната камара на Сената одобри бюджета със 173 гласа „за“ и 108 „против“.

Минути по-късно Ренци обяви, че ще предаде оставката си на Матарела в 19:00 ч. местно време (20:00 ч. българско време).

„Бюджетът е одобрен. Официална оставка в 19:00 ч. Благодаря на всички и да живее Италия“, писа Ренци в Twitter.

Когато премиерът представи бюджета през октомври, като не отговори на целите за дефицита и дълга, които бяха договорени преди това с Брюксел, и запълни пакета с потенциално печелещи одобрение мерки преди референдума на 4 декември.

За следващата година се залага дефицит от 2,3% от брутния вътрешен продукт (БВП) спрямо нивото от 1,8%, което беше договорено по-рано от Европейската комисия.

С бюджета се премахва и непопулярната държавна агенция за събиране на данъци, увеличават се пенсиите и се предлага амнистия за укриващи данъци, ако те обявят средства, които по-рано са скрили от властите. Освен това се премахват лихвите и неустойките по неплатени глоби.

Европейската комисия заяви, че бюджетът нарушава фискалните правила на ЕС, но отложи стъпки за коригиращи действия докато премине референдума, за да не навреди на перспективите на Ренци при вота.

Правилата на Европейския съюц изискват от страните да намаляват структурните си бюджетни дефицити, коригирани спрямо движенията на бизнес цикъла, с поне 0,5% от БВП всяка година, докато не постигнат баланс или излишък. В бюджета на Италия е заложено увеличение на структурния дефицит с 0,6 пункта.

Още за политическата ситуация в Италия вижте в коментар на Bloomberg във видеото:

Всичко за кризата в Италия четете тук

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 23:27 | 05.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

Финанси виж още