IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Кредитирането на домакинствата в еврозоната расте с най-бързия темп от 2011 г.

Корпоративното кредитиране расте с 2,3% през януари, без промяна спрямо предходния месец

12:28 | 27.02.17 г. 2
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Архив Ройтерс</em></p>

Снимка: Архив Ройтерс

Банковото кредитиране на домакинствата в еврозоната расте с най-бързия си темп от близо шест години през януари, съобщи Ройтерс, позовавайки се на данни на Европейската централна банка (ЕЦБ).

Заемите за домакинствата растат с 2,2 на сто през първия месец на годината, което е в унисон с очакванията и е най-резкият ръст от май 2011 г. Данните подсказват, че програмата за стимули на банката, която има за цел да насърчи растежа чрез банково кредитиране, в крайна сметка се отплаща.

От началото на 2015 г. кредитирането расте със стабилен темп, но се ускоряваше едва постепенно, което доведе до опасения, че отнема прекалено дълго време, докато мерките на ЕЦБ подействат, както и до съмнения дали въобще имат ефект.

Корпоративното кредитиране расте с 2,3% през януари, без промяна спрямо предходния месец, в който беше записан най-резкият ръст от 2009 г.

Годишният ръст на парите в обращение в еврозоната, който се измерва чрез широкия паричен агрегат М3, се забавя от 5% до 4,9%. Ройтерс посочва, че M3 в миналото често се използваше като прогнозен индикатор за икономическата активност.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 19:51 | 10.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

2
rate up comment 1 rate down comment 0
Mavi Goz
преди 7 години
Каква радост...!!! Хахаха... Домакинствата отново харчат неизкарани пари... хихихи..
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 6 rate down comment 1
bertram
преди 7 години
балона се надува
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още