IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Най-големите банки в Португалия ще бъдат рекапитализирани

Повечето от необходимите около 6,5 млрд. евро ще бъдат предоставени от спасителния пакет, отпуснат от МВФ и ЕС преди година

13:59 | 04.06.12 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p lang="bg-BG" style="margin-bottom: 0cm">
	Финансовият министър на Португалия Витор Гаспар.<em> Снимка: Ройтерс</em></p>

Финансовият министър на Португалия Витор Гаспар. Снимка: Ройтерс

Португалия ще инжектира милиарди евро в най-големите си банки, за да им помогне да се справят с влошаващата се криза в еврозоната, съобщава CNBC.

Повечето от тези средства – около 6,45 млрд. евро – ще бъдат предоставени от спасителния пакет на Международния валутен фонд (МВФ) и Европейския съюз (ЕС), който страната получи преди година. Планът включваше 78 млрд. евро, от които 12 млрд. за рекапитализиране на португалската банкова система.

Banco Comercial Português, най-голямата частна банка в страната, ще получи 3,5 млрд. евро, докато Caixa Geral, най-голямата държавна банкова група, ще бъде финансирана с 1,65 млрд. евро.

По информация на Ройтерс Banco BPI, третата по големина португалска банка, ще получи 1,3 млрд. евро и ще набере допълнителни 200 млн. евро от акционерите си, за да покрие новите по-високи изисквания за капиталова адекватност.

Португалският министър на икономиката Алваро Сантош Перейра заяви, че четвъртият преглед на провежданите под надзора на МВФ и ЕС реформи е бил позитивен и че Лисабон ще получи поредния транш по спасителната програма.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 18:52 | 10.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

Финанси виж още