IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Полша блокира заключенията от срещата на лидерите на ЕС

Варшава е недоволна от преизбирането за втори мандат на председателя на Съвета на ЕС Доналд Туск

11:00 | 10.03.17 г. 3
Автор - снимка
Редактор
<p>
	Председателят на Съвета на ЕС Доналд Туск. <em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Председателят на Съвета на ЕС Доналд Туск. Снимка: Ройтерс

Полша блокира заключенията от срещата на лидерите на Европейския съюз (ЕС), след като те избраха за втори мандат председателя на Съвета на ЕС Доналд Туск, съобщава БНР.

Министър-председателят на Полша Беата Шидло обяви, че няма да подкрепи общите заключения на срещата на върха в знак на протест срещу удължения мандат на сънародника ѝ Туск. Управляващата партия "Право и справедливост" обвинява бившия премиер в подривна дейност срещу сегашното полско правителство.

Варшава нямаше право да блокира назначението на Туск, подкрепен от останалите лидери. Тя обаче разполага с право на вето върху останалите теми от дневния ред, които вече бяха подготвени в проектодекларация между правителствата. След ветото заключителният текст от срещата няма да има юридическа стойност. Планираните заключения бяха свързани със свободната търговия, финансовите въпроси, миграцията, сигурността и отбраната.

Лидерите на ЕС заседават днес без представител на Великобритания. Държавните и правителствените ръководители ще обсъдят бъдещето на Съюза след напускането на Лондон. Предвижда се това да бъде началото на разговорите около очертаните от председателя на Европейската комисия (ЕК) Жан-Клод Юнкер пет посоки за бъдещето на ЕС до 2025 г.

От правителствените ръководители се очаква да направят корекции и допълнения в текста на политическия документ, който окончателно ще бъде приет на 25 март в Рим по случай 60-я юбилей на основополагащите договори на ЕС. Декларацията няма правно обвързващ характер, а е по-скоро заявление как Европа смята да остане единна през следващите 10 години след напускането на една от членките на Съюза на фона на геополитическа и регионална нестабилност. 

За разлика от идеите на Еврокомисията, изложени в т.нар. "Бяла книга", текстът, подготвян от екипите на Доналд Туск и премиерите на Малта и Италия, се очаква да е дипломатически изтънчен и да избягва неудобната формула за Европа на няколко скорости.

Срещу налагането на модела за твърдо ядро и периферия се обявиха България и останалите източноевропейски страни, които се опасяват, че интересите им ще пострадат за сметка на засилената интеграция между "старите" западни държави в еврозоната. В документа се признава, че някои страни могат да напредват и да се сближават по-бързо в определени области, като оставят вратата отворена за останалите, желаещи да се присъединят по-късно.

Без да се навлиза в конкретни идеи за реформи на ЕС ще бъдат посочени цели като подсилване на икономическия и валутния съюз, сътрудничество в отбраната и сигурността, и социалната политика.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 08:39 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

2
rate up comment 8 rate down comment 1
Mavi Goz
преди 7 години
Хааахаха... Не, че Туск не е изключитечно зловрезно човече, ама и поляците на майка си "лельо" викат... !Полша, докато некои се бориха да налагат еднополови бракове, неусетно се наложи като непреодолим диктатор в ЕС! Икономиката, преяла от еврофондове! Това е държавата, която почти официално беше обявена за наместник на САЩ в делата на Европа и се превърна в емблема на европейската "солидарност" - даже италианци и гърци се наложи да рупат полски ябълки, когато Путин ги изрина от руския пазар - нема не искам, нема недей... хихи... Принципът "моето си е мое, общото си е наше" работи железно при тях! Ама така е - Европа на две скорости, на пет скорости... който има топки, ще прибира! Муньовците ше скандират "Слава на ЕС и НАТО! Вечна дружба!" и ше обикалят наоколо за снимка със Шмъркел и Юрдек, та да респектират "матряла" дома... хихи...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 2 rate down comment 4
Иван Митев
преди 7 години
Случващото се в Европейския съюз (ЕС) са съпътстващи последици при въведеното неправилно управление на европейската парична система, което подсигурява провалът на ЕС.За устойчив Европейски съюз е необходимо правилно управление на европейската парична система.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още