IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Производителят на лекарства Shire пред милиардна сделка

Компанията ще придобие американския си конкурент NPS за 5,2 млрд. долара

09:02 | 12.01.15 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
Производителят на лекарства Shire пред милиардна сделка

След проваленото сливане между американския производител на лекарства срещу редки болести AbbVie и британския му конкурент Shire сега британската компания се отправя на шопинг. Базираният в Ирландия производител ще придобие специализирания в разработката на лекарства за редки болести американски концерн NPS Pharmaceuticals за 5,2 млрд. долара, предава Bloomberg.

Както съобщават и двете компании, Shire предлага на акционерите по 46 долара за акция, което представлява премия от 10% над цената, постигната при затварянето на сесията в петък и над 50% по-висока от цената на акциите на 16 декември, преди да се появи информация за интереса на Shire.

При поглъщанията в областта на биотехнологиите от началото на 2014 г. около една трета от купувачите са платили премия от между 25 на сто и 50 на сто, показват данни на Bloomberg.

При осъществяването на трансакцията Shire е била консултирана от Citigroup Inc и Lazard Ltd, както и от Davis Polk & Wardwell LLP и Slaughter & May. NPS е работила от своя страна с Goldman Sachs Group Inc, Leerink Partners LLC и Skadden, Arps, Slate, Meagher & Flom LLP.

Сделката не е изненадваща, като се има предвид, че още през миналата година Bloomberg писа за интерес на Shire към NPS.

С американската компания британският концерн си осигурява собствеността на две важни лекарства - Gattex, средство за лечение на синдром на късите черва, е вече на пазара. То е предназначено да помогне на пациентите, които след операции имат твърде къси тънки черва и са зависими от изкуствена храна. Според анализатори приходите от продажбата на това лекарство могат да достигнат 300 млн. долара през 2016 г.

Лекарството Natpara пък все още не е одобрено в САЩ. То трябва да се използва при хипопаратиреоидизъм - болестно състояние, което възниква в резултат на намалена продукция на паратхормон от паращитовидните жлези. Решението за евентуалното разрешение за ползване се очаква в края на януари.

В момента във фармацевтичната индустрия се наблюдава голяма вълна от поглъщания. Редица фирми възнамеряват да си осигурят със сделките правата за нови лекарства.

Сделката за NPS се случва, след като Merck & Co. плати 8,4 млрд. долара за закупуването на Cubist Pharmaceuticals Inc, която преди това бе потенциална мишена за Shire.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 23:46 | 05.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

Финанси виж още