IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Roche планира сделка за 1 млрд. долара

Компанията възнамерява да закупи мажоритарен дял във Foundation Medicine, която разработва геномни тестове

15:54 | 12.01.15 г.
Автор - снимка
Редактор
<p>
	Централата на швейцарския фармацевтичен гигант Roche. <em>Снимке: Ройтерс</em></p>

Централата на швейцарския фармацевтичен гигант Roche. Снимке: Ройтерс

Roche Holding планира да плати повече от 1 млрд. долара за мажоритарен дял от акциите на Foundation Medicine. По този начин компанията ще получи достъп до геномни тестове за откриване на тумори и за развитие на ново поколение от терапии за борба срещу рака, пише Bloomberg.

Roche ще закупи нови 5 млн. акции от Foundation по 50 долара за акция и ще направи оферта на съществуващи инвеститори за същата цена, за да увеличи своя дял на до 56%, се казва в изявление на компанията от понеделник. Roche и Foundation също така планират да създадат профилиращ тест, който да бъде използван за имунотерапии или лечения, подпомагащи атаката на имунната система срещу туморни клетки.

„Фармацевтичните компании все повече се оглеждат за групи пациенти, които ще се възползват най-много от техните лекарства и диагностиката е интегрална част от този процес“, заяви Самир Девани, биотехнологичен анализатор в лондонската компания Rx Securities. “Това показва, че леченията ще стават все по-индивидуализирани”.

Акциите на Roche поскъпнаха с около 2% до 283,60 франка към 12:25 днес на борсата в Цюрих, което е най-високото им ниво за близо месец. Те продължиха положителната серия от миналата година, когато поскъпнаха с 11%.

Базираната в Базел, Швейцария компания също така ще получи правата за продажби на тестовете на Foundation извън САЩ като част от сделката, която се очаква да приключи до края на второто тримесечие на годината.

Foundation разработва един геномен тест за солидни тумори и един за левкемия (рак на кръвта). Диагностичните тестове се нуждаят от тъканна проба от рака, за да бъде анализиран той за генетични мутации, които може да причиняват растежа на тумора. Тази информация помага на докторите да изберат най-доброто лекарство.

Roche се ангажира да осигури повече от 150 млн. долара за поне петгодишно финансиране като част от сделката.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 14:40 | 04.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

Финанси виж още