IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Русия подаде жалба в СТО срещу Третия либерализационен енергиен пакет

Москва и Брюксел ще започнат серия от консултации най-рано в средата на май

09:03 | 01.05.14 г. 1
<p>
	Първата тръба за морската част на &quot;Южен поток&quot;. Снимка <em>South Stream Trnasport</em></p>

Първата тръба за морската част на "Южен поток". Снимка South Stream Trnasport

Русия е подала жалба срещу ЕС в Световната търговска организация (СТО), която се отнася до текстовете на Третия либерализационен пакет за енергетиката, съобщава ИТАР ТАСС, позовавайки се на свой източник.

Информацията по-късно беше потвърдена и от Максим Медведков, директор на дирекцията за търговски преговори в Министерството на икономическото развитие.

Съгласно процедурата в продължение на два месеца двете страни трябва да проведат серия от консултации. Вероятно разговорите ще започнат най-рано в средата на май, според прогнозите на руските чиновници.

„Ако преговорите приключат без резултат и не бъде намерено решение, то Русия може да пристъпи към формиране на арбитражни панели, с които да разгледа спора в рамката на квазиподобен процес”, коментира Медведков. Според него обаче решение може би ще бъде намерено още на фаза преговори към СТО.

ЕС години наред, по време на преговорите на Русия за влизане в СТО, се е опитвала да изиска от Москва разделянето на „Газпром” на две компании – едната да се занимава с добив на природен газ, а другата – с пренос на добитата суровина, поясни руският чиновник. Според Брюксел по този начин ще има по-конкурентни предложения, а на следващ етап и свободен достъп до газопроводите на руския гигант.

Москва обаче не се е съгласила с това искане. След неуспеха в преговорите през 2008 година ЕС изработва Третия либерализационен пакет, според който компания, добиваща газ, не може да бъде собственик и на тръбопроводите на територията на ЕС, а ако това е факт – трябва да има независим оператор, който да регулира цените на природния газ, уточни още Медведков.

От 2010 година насам Русия започна преговори на различни нива, отнасящи се до Третия либерализационен пакет, който противоречи на правилата на СТО. На този етап обаче консултациите не дават резултат.

Един от руските проекти, който страда от липсата на разбирателство между ЕС и Русия по отношение на Третия либерализационен пакет, е „Южен поток”. Проектът нарушава правилата в три точки – за собствеността на тръбите, достъпа на трети страни до газопровода и определянето на транзитните такси за природен газ.

Работна група между ЕС и Москва търси начин да съгласува „Южен поток” с европейските норми, но засега без сериозен успех. Техническите преговори продължават, но анексирането на Крим сложи край на политическия диалог.

Русия твърди, че проектът е международен и за него не важат европейските правила. Друг аргумент на Москва по казуса е, че първите междуправителствени споразумения по „Южен поток” са били подписани с Австрия, България, Унгария, Гърция, Сърбия, Словения и Хърватия още през 2008 година. Третият енергиен пакет влезе в сила през 2009 година.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 03:12 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

1
rate up comment 1 rate down comment 0
Pyramid
преди 9 години
Е, за пред ЕС, могат и "да разделят компанията".И, после, като вземе да кряка Европата за цената, да рекат: -Споко де! С вас преговаря преносната компания. За колкото ни дават газта, за толкова ви я даваме и ние. По-ниски цени - като се разберете сами със себе си какво искате.И бюроклатите да разбират, че са направили грешка.Понеже е нелепо една страна да налага на друга как да структурира собствените си фирми. Все едно, аз да ида у комшията, щото ми се такова от булка му, и да му обяснявам, че семейството им е от двама различни и няма да го слагам на него, а пък на нея щяло да и хареса, даже...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още