IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

С нови правила за рисков капитал ЕС ще стимулира инвестициите в стартъпи

Приетият днес регламент е част от плана на ЕС за развитие на пълноценно функциониращ съюз на капиталовите пазари

13:39 | 09.10.17 г.
<p>
	<em>Снимка: Архив Ройтерс</em></p>

Снимка: Архив Ройтерс

Съветът на Европейския съюз (ЕС) прие днес нови правила за рисковия капитал, насочени към стимулиране на инвестициите в стартиращи предприятия и иновации, съобщиха от пресслужбата му.

Регламентът е част от плана на ЕС за развитие на пълноценно функциониращ съюз на капиталовите пазари, чрез който да се диверсифицират източниците на финансиране за европейските предприятия и дългосрочни проекти. Освен това ще спомогне и за стимулиране на инвестициите в съответствие с „Плана за инвестиции за Европа“.

Европейският съюз изостава от САЩ в този сектор. Според Европейската комисия (ЕК) 90 млрд. евро биха били предоставени между 2009 и 2014 г. за финансиране на европейските предприятия, ако пазарите на рисков капитал имаха същата степен на развитие като в САЩ.

С приетия днес регламент се адаптират приетите през 2013 г. правила с цел да се насърчат инвестициите в европейските фондове за рисков капитал (Euveca) и европейските фондове за социално предприемачество (Eusef).

Новият регкламент отваря достъпа до тези фондове за управители на фондове от всякакъв мащаб и разширява обхвата на дружествата, в които фондовете могат да инвестират. То предвижда и по-евтино и лесно трансгранично предлагане на тези фондове.

Според новите правила управителите на големи фондове, т.е. с управлявани активи от над 500 млн. евро, вече ще могат да предлагат на пазара и да управляват фондове Euveca и Eusef. Освен това спектърът от дружества, в които Euveca и Eusef могат да инвестират, се разширява и вече ще включва предприятия, чиито ценни книжа не се търгуват на регулиран пазар, с до 499 служители (малки предприятия със средна степен на капитализация) и МСП, търгувани на пазари за растеж на МСП.

„Новите правила ще спомогнат за диверсифициране на наличните източници на финансиране за предприятията и дългосрочните проекти в Европа,“ каза Томас Тъйнисте, министър на финансите на Естония, която понастоящем изпълнява председателството на Съвета. „Като се улеснява набирането на средства на капиталовите пазари, целта е предприятията да не разчитат изключително на банкови заеми.“

Регламентът беше приет на заседание на Съвета по селско стопанство и рибарство без обсъждане.

Европейският парламент даде одобрението си на 14 септември 2017 г. Това е в резултат на споразумение с представители на Парламента, постигнато на 30 май 2017 г., допълват от Съвета.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 18:41 | 09.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

Финанси виж още