IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Ще има ли Exit вълна в ЕС?

Над 3,5 млн. британци се подписаха в петиция за повторен референдум за членство в общността

14:46 | 27.06.16 г. 14
<p>
	Снимка: <em>ЕК</em></p>

Снимка: ЕК

Франция днес няма нужда от референдум за членството си в Европейският съюз, категоричен е секретарят по европейски въпроси във френското външно министерство Арлем Дезир в интервю за TF1. За него президентските избори, които ще се проведат през май 2017 година, ще бъдат своеобразен вот за членството в общността и призова всички кандидати да заявят своята визия за бъдещето на Франция в ЕС.

Идеята за референдума за "Frexit" (излизане на Франция от ЕС) беше анонсирана от крайнодесния лидер Марин льо Пен. Тя вече заяви, че ако спечели битката за Елисейския дворец, ще насрочи допитване за членството на страната в ЕС.

Подобни настроения всъщност обхващат много държави в общността. В Словакия вече започна петиция с искане за провеждане на референдум за бъдещето на страната в общността. За да успее, петицията трябва да събере 350 хил. подписа. Населението на Словакия е 5,4 млн. души, пише Bloomberg.

Искането за референдум в Словакия е отправено от крайнодясната „Народна партия“ в страната, оглавявана от Мариан Котлеба. Партията спечели 8%, или почти 210 хил. от гласовете, на последните избори, провели се през март 2016 година.

Bloomberg цитира и проучване, провело се преди гласуването във Великобритания, което показа, че 62,1% от словаците желаят да останат част от ЕС.

Намерения за допитване до населението за членството в Евросъюза изразиха още и лидерът на Партията на свободата в Холандия Геерт Вилдерс и Матео Салвини, който е начело на „Северната лига“ в Италия.

В същото време над 3,5 млн. британци се подписаха в петиция, с която настояват за втори референдум за членството на страната в ЕС. Местните медии излъчват репортажи с хора, които съжаляват за вота си и настояват за ново допитване.

Лицата на кампанията за Brexit също обявиха, че не е нужно да се бърза с активирането на чл. 50 от Договора за ЕС, с който реално се дава началото на процедурата за напускане на страна от общността.

По-късно днес лидерите на трите най-големи европейски икономики – Германия, Франция и Италия, ще обсъдят ситуацията след вота на британците. Утре пък ще се проведе Европейски съвет, на който ще участват ръководителите на държавите от ЕС.

В петък председателят на Европейския съвет Доналд Туск изпрати покана до европейските лидери, с която зададе и дневния ред. Главната тема ще бъде Brexit, която ще бъде обсъдена първо с представителите на 28-те държави от ЕС, а след това и без присъствието на британския премиер Дейвид Камерън.

На Европейския съвет ще бъде обсъдена процедурата по разделяне на общността, а след това и бъдещето на ЕС без Великобритания.

Другите теми на двудневната среща ще бъдат посветени на миграционната вълна, насърчаването на развитието на общия пазар и общи действия на ЕС и НАТО. 

Темата за Brexit можете да следите тук

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 05:45 | 09.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

12
rate up comment 0 rate down comment 0
khao
преди 7 години
страхо, ти си като лакмус на руската пропаганда ... щом си активен значи *** имат интерес от темата ... иначе си стоиш тихо в дупкатадано умреш скоро
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
11
rate up comment 4 rate down comment 1
d333
преди 7 години
Атанасио, не съм специалист, но си спомням в деня на референдума, че по някаква телевизия разясняваха, че няма ограничени за минимална избирател аактивност и дадоха пример, че може са 3-*** да гласуват и каквото кажат двама(мнозинство), това е решението.Сега явно някой не го кефи и почва се прави на интересен.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
10
rate up comment 22 rate down comment 11
крас
преди 7 години
" .........днес лидерите на трите най-големи европейски икономики Германия, Франция и Италия, ще обсъдят ситуацията след вота на британците"А КАКВО ЩЕ ПРАВЯТГУДЖУВЦИТЕ КАТО НАШАТА НЕЩАСТНА БЪЛГАРИЯ?На тях ще им бъдат сведени решенията на Германия , Франция и Италия, които те щеса ДЛЪЖНИ да изпълнят!!ЕГАТИ И КОЛОНИАЛНИЯ МОДЕЛ В КОЙТО БЕЗ СЪМНЕНИЕ РОЛЯТА НА МЕТРОПОЛИЯ ИЗПЪЛНЯВА ГЕРМАНИЯ!!Превърнали сме се в част от една колониална система!Каква държава сме и за какво ни е цялата тази държавна машина която е просто трансмисия на решенията взети от колонизатора!Случаят Йотингер извзел правата РАЗПОРЕДИТЕЛНОСТ от вицепремиера Стойнев при решаване на съдбата на ЮЖЕН ПОТОК показва, че няма държава наречена БЪЛГАРИЯ!!ИНТЕРЕСНО МИ Е ДА ВИДЯ КОЛКО РОБИ ЩЕ НАТРАКАТ МИНУСЧЕТА СРЕЩУ НАПИСАНОТО!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
9
rate up comment 5 rate down comment 6
Атанасио
преди 7 години
Най-голям общ дълг в света има Великобритания - 500% спрямо БВП и ако падне БВП а той ще падне дългът се увеличава и затова падат лихвите и т.н. и т.н. обяснил съм - https://***.facebook.com/atanas.shalapatov/posts/1752811994997027Това, което катастрофира през 2008 г. не е една банка или финансова система, а една цялостна политическа философия и икономическа система, начин на живот и мислене за света
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
8
rate up comment 8 rate down comment 9
Grosss
преди 7 години
Ако покажат на британците откъде изгрява слънцето няма да има.Ако се смиляти огънат ще има,горко на съгрешилите и победените.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
7
rate up comment 13 rate down comment 10
Sakamano
преди 7 години
Exit вълна няма да има. Дори още не е сигурно че и британците ще излязат. Победата на референдума вече започна да се обръща срещу евроскептиците. Вървят като на***ни, популистките мишки.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
6
rate up comment 3 rate down comment 6
Атанасио
преди 7 години
Незнам какви са законите във Великобритания но ако е вярно ,че при гласували по-малко от 75% трябва минимум 60% да са заявили ''да'' то трябва нов референдум и защото 3,5 млн. подписа е сериозно число Ядосвам се ,че никой не казва ясно какъв е закона тоест дали е вярно това правило за 75% минимум гласували Иначе излизането от ЕС ще има повече минуси отколкото ползи от където и да го погледна
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 6 rate down comment 8
STRAHO
преди 7 години
Така милиони от САЩ да речем или някой от тяхно име може да променя съдбите на цели държави в удобна за естаблишмента посока. :))) А у нас изборите се гласят да провеждат така! Кой ли им е подшушнал идеята!? :))))
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 5 rate down comment 9
STRAHO
преди 7 години
Така милиони от САЩ да речем или някой от тяхно име може да промея сътбите на цели държави в удобна за естаблишмента посока. :))) А у нас изборите се гласят да провеждат така! Кой ли им е подшушнал идеята!? :))))
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 13 rate down comment 8
STRAHO
преди 7 години
Какво нещо е възможността за дистанционно гласуване каквото така горещо иска да ни натресе наШ мъШ ====http://bgr.news-front.info/2016/06/27/frenski-deputat-dokaza-che-petitsiyata-za-nov-referendum-e-falshiva/ "Политикът публикува на своята страница във Фейсбук видео, в което тя подкрепя петицията, подписвайки се с името на френския император Наполеон I Бонапарт (1769-1821).Във видеото се вижда, че Льо Пен попълва петицията, намирайки се във Франция и без да е британски поданик. Марион Льо Пен в графата местоположение попълнш Франция.Като пощенски код политикът обозначи индекса на френския град Карпантрас в департамета Воклюз, от който тя е избрана за депутат. Британската система веднага изпрати на Льо Пен линк в електронната поща за потвърждение на подписа, след което нейният глас бе приет успешно в петицията за нов референдум за ЕС . Така една французойка стана де факто част от уж набралата милиони привърженици петиция за нов референдум във Великобритания."
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още