IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Съветът на ЕС официално изтегли ротационните председателства с 6 месеца

България ще председателства ЕС през първата половина на 2018 г., след като Великобритания се оттегли

09:06 | 27.07.16 г.
Автор - снимка
Редактор
Съветът на ЕС официално изтегли ротационните председателства с 6 месеца

Съветът на Европейския съюз (ЕС) официално реши за изтегли напред ротационните председателства заради решението на Великобритания да се откаже от своето заради Brexit, съобщават от пресслужбата на Съвета.

Така България ще поеме ротационното 6-месечно председателство на ЕС през януари 2018 г.

Припомняме, че на референдума на 23 юни 52% от британците решиха, че искат страната им да напусне ЕС. Няколко дни по-късно британският еврокомисар Джонатан Хил подаде оставка, а Лондон обяви, че се отказва от председателството си, което беше предвидено за втората половина на 2017 г. 

Малта ще председателства ЕС през първата половина на следващата година. На мястото на Великобритания председател ще е Естония, а след България през втората половина на 2018 г. ротационен председател на ЕС ще е Австрия.

През 2019 г. ротационното председателство на ЕС ще се поеме от Румъния и Финландия, а през 2020 г. – от Хърватия и Германия.

Хърватия за първи път попада в графика с ротационните председателства на ЕС. Съветът на ЕС е добавил страната, тъй като тя все още не е била член на ЕС, когато е било взето решението за разпределянията на председателствата.

Съветът е подготвил график до 2030 г. За следващия период решение трябва да бъде взето преди 31 декември 2029 г., посочват от пресслужбата на Съвета на ЕС.

Всичко за излизането на Великобритания от ЕС четете тук!

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 02:45 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

Финанси виж още