IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Тереза Мей дава старт на Brexit

Британският премиер подписа официалното писмо, с което днес ще бъде уведомен председателят на ЕС Доналд Туск за намерението на Великобритания да напусне съюза

08:18 | 29.03.17 г. 4
<p>
	Тереза Мей подписа вчера официалното писмо, с което днес ще бъде уведомен председателят на Европейския съвет Доналд Туск за намерението на Великобритания да напусне ЕС. <em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Тереза Мей подписа вчера официалното писмо, с което днес ще бъде уведомен председателят на Европейския съвет Доналд Туск за намерението на Великобритания да напусне ЕС. Снимка: Ройтерс

Британският премиер Тереза Мей ще внесе днес официалните документи за започване на развода с Европейския съюз. С това Обединеното кралство ще тръгне по пътя на неизвестното и ще навлезе в двугодишен период на преговори с неясен край, които ще са изпитание за издръжливостта на ЕС, пише Ройтерс.

Девет месеца след като британците гласуваха за напускане на блока, Мей ще уведоми днес председателя на Европейския съвет Доналд Туск в писмо, че страната й действително напуска клуба, към който се присъедини през 1973 г.

Мей, която отначало бе противник на Brexit, стана премиер в политическата суматоха, обхванала Острова след референдума на 23 юни миналата година. Тя разполага с две години да уреди условията на развода, преди той да стане факт в края на март 2019 г.

Изходът от преговорите ще предопредели бъдещето на петата най-голяма икономика в света. Предстои да видим дали Лондон може да запази позицията си на един от двата най-големи световни финансови центъра.

За ЕС, който вече се олюлява от поредица кризи, свързани с дългове и бежанци, отделянето на Великобритания е най-тежкият удар за последните 60 години изграждане на европейско единство.

Даунинг стрийт публикува снощи снимка, увековечаваща момента, в който Мей подписва официалното писмо, което ще промени коренно съдбата на Обединеното кралство, когато бъде връчено днес на Туск, отбеляза Франс прес.

Разкрити бяха и части от речта, която Тереза Мей ще изнесе днес малко преди обед пред британския парламент.

"Когато седна на масата на преговорите идните месеци, ще представлявам всички хора в Обединеното кралство, включително европейските граждани, на които тази страна е станала дом", ще каже Мей пред депутатите, когато обяви формалното активиране на член 50 от Лисабонския договор.

60-годишната Мей е изправена пред една от най-тежките задачи, с които се е сблъсквал британски премиер през последните години. Тя трябва да запази целостта на Великобритания на фона на подновените шотландски искания за независимост и едновременно с това да води трудни преговори с 27 държави за финанси, търговия, сигурност и още куп сложни въпроси. (БТА)

Темата за Brexit можете да следите тук.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 00:30 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

4
rate up comment 6 rate down comment 0
bgMan
преди 6 години
След BREXIT ще са нетен вносител в американския бюджет заради ТТИП.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 13 rate down comment 4
KPetkov
преди 6 години
На теб няма, ама на брюкселските зелки ще има липсват. Все пак ЮК са нетен вносител в бюджета на ЕС.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 16 rate down comment 1
georgi_shum
преди 6 години
Сбогом, няма да ни липсвате!!!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 19 rate down comment 4
sdar
преди 6 години
Почти цяла година им трябваше на управниците им да започнат да придвижват искането на народа изразено на референдум. И след още 2 месеца започва чакане на още 2 години ...Като дръпнеш чертата значи ще трябват около 4 години искането на народа да се осъществи. На това му се вика демокрация, бавна като ***, но поне се канят да изпълнят искането на народа.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още