IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Тръбите за руския Южен коридор ще бъдат използвани за "Северен поток" 2

Южното направление трябваше да осигури нужните увеличени количества газ за "Южен поток", а след и за "Турски поток"

10:41 | 23.10.15 г. 3
Тръбите за руския Южен коридор ще бъдат използвани за "Северен поток" 2

Неизползваните тръби за Южния коридор в Русия намериха приложение и ще бъдат насочени към разширението на „Северен поток”. За това съобщава руското издание „Ведомости”, позовавайки се на свои източници в „Газпром”.

Според информацията са останали около 380 километра тръби, през които трябваше да се увеличи количеството на природния газ, насочвано към „Южен поток”, а след това – и за „Турски поток”. Преди месеци газовият гигант съобщи, че обмисля съкращаване на инвестициите за увеличаване на газовия поток в това направление.

Южният коридор на Русия има две направления – Западно и Източно. През лятото „Газпром” спря работата по Западното направление и от предвидените 1 625 километра газопроводи бяха изпълнени само 240 километра. Това означава, че компанията е „закопала” към 18 млрд. рубли, изчислява „Ведомости”.

По определените през 2012 година цени за Южния коридор проектът трябваше да струва 715 млрд. рубли. В периода 2013 – 2014 година за него са похарчени 253 млрд. рубли.

И двата проекта за газопровод по дъното на Черно море – „Южен поток” и „Турски поток”, предполагаха преноса на 63 млрд. куб. метра природен газ годишно. На този етап обаче преговорите с Анкара са замразени поне до провеждането на предсрочните избори в Турция.

Нагласите са вече „Турски поток” да бъде изпълнен само с две тръби, вместо с предварително предвидените четири.

Работата по „Южен поток” пък е спряна, след като Русия и ЕС не се разбраха за изпълнението на записаното в Третия либерализационен пакет в областта на енергетиката.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 10:23 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

3
rate up comment 5 rate down comment 1
michaelis12
преди 8 години
Да само, че винаги с губещите аз не мога да разбера кьорави ли са кви са? Нe виждат ли, че тея Сашш са изпята песен ?? Вчера гледах речта на Путин там във Валдай и той каза : "Да си играете да слагате атомни оръжия в Европа е опасно, ако искате (Сашш) война, то всички ще умрем и победител няма да има, не си мислете (Сашш), че няма да бъдете пометени и вие (Сашш)"
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 5 rate down comment 1
многодобре
преди 8 години
..голямата игра не е по силите на нашите политици.Поне да ни спестяват медиините си изяви.Ще ни е по-леко!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 7 rate down comment 2
michaelis12
преди 8 години
Всеки си има приоритети, ние сме винаги контра, значи черта, Турция и тя се прай на отворена там в Сирия айде и на тях черта. Ньемцьй има далавера от там, васали наказват ги от Империята, VW, Deutsche Bank, Beckenbauer, слагане на атомни бомби, но Wehrmachta не пада по гръб и си продължава да си гони интересите .....
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още