IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Турция задържа 2745 съдии и прокурори

Арестувани са 10 членове на Върховния административен съд

01:06 | 17.07.16 г. 4
Автор - снимка
Създател
Турция задържа 2745 съдии и прокурори

Турските власти са наредили в събота да бъдат задържани 2745 съдии и прокурори - във връзка с опита за военен преврат вчера, съобщи турската частна телевизия НТВ, цитирана от Ройтерс.

По-рано телевизията съобщи, че властите са отстранили от длъжност 2745 съдии в цялата страна. Телевизия CNN Turk съобщи, че в съботната вечер полицията е задържала Алпарслан Алтан, зам.-председател на Върховния съд на Турция.

Държавната Анадолска агенция посочва, че в потвърждение на призивите на властите за прочистване на правосъдната система от "гюленисти" са задържани 10 членове на Върховния административен съд и са издадени заповеди за арест на 48 административни и 140 апелативни съдии.

Междувременно премиерът Бинали Йълдъръм съобщи за задържани близо 2900 военни. Мнозина от тях са се предали без съпротива и турски медии цитират техни твърдения, че са мислели, че участват в учения, докато не започнали въздушните удари по военни и правителствени сгради и протестиращите не започнали да се катерят по танковете.

Президентът пък Тайип Ердоган обвини привърженици на ислямския проповедник Фетхуллах Гюлен, че стоят зад снощния опит за преврат.

Ердоган отдавна обвинява бившия си съюзник Гюлен, че е изградил паралелна структура в съдебната система, армията, образованието и медиите, която има за цел да свали правителството.

Гюлен, който живее в Съединените щати, отхвърля обвиненията и публично осъди опита за преврат.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 04:40 | 09.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

4
rate up comment 5 rate down comment 0
bgMan
преди 7 години
В желанието си да засилва все повече властта и влиянието си без да признава никакви принципи накрая просто Ердоган ще последва участта на на Кадафи и Саддам. Хитрия турчин се опитва да изнудва едва ли не всички, точно както Кадафи си позволяваше известно време, без да осъзнава реалността, че ако иска да оживее като лидер на каквото и да било на сцената на днешния свят, трябва да има доста повече приятели, отколкото хора, които е подвел и измамил.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 17 rate down comment 1
honaniga
преди 7 години
Абсолютно си прав.Сега ще има и промени в конституцията.Ердоган ще унищожи цялата си политическа конкуренция без съд и присъда.Турция мощно се отдалечава от светската държавност и дава мощен тласък на разпространението на исляма.Те няма да могат да се интегрират в ЕС, а ще искат да наложат техните правила в съюза докато Европа продължава да е слаба
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 14 rate down comment 1
mick
преди 7 години
Това просто показва, че превратът е просто поводът да се разправи с тези съдии. Щото "превратът" го направиха военните, а пък задържат съдии.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 27 rate down comment 1
крас
преди 7 години
Турция задържа 2745 съдии и прокурориНа това му се казва съдебна реформа.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още