IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Турският парламент ратифицира договора за "Турски поток"*

Строителството на газопровода може да започне в началото на 2017 г, смятат властите в Анкара

09:32 | 02.12.16 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	Маршрутът на &quot;Турски поток&quot; (в пунктир) и на &quot;Син поток&quot;. Схема: <em>&quot;Газпром&quot;</em></p>

Маршрутът на "Турски поток" (в пунктир) и на "Син поток". Схема: "Газпром"

Турският парламент одобри споразумението с Русия за строителството на "Турски поток", съобщи РИА Новости. В подкрепа на договора гласуваха 210 депутати, против бяха седмина, а шестима гласуваха с "въздържал се", допълва агенцията.

Следващата стъпка е документът да бъде подписан от президента Реджеп Тайип Ердоган и да бъде публикуван в държавен вестник, за да влезе в сила.

Министърът на енергетиката на Турция Берат Албайрак вече коментира, че строителството на газопровода може да започне в началото на 2017 г.

Междуправителственото споразумение за изграждането на газопровода беше подписано на 10 октомври.

Плановетепредвиждат изграждането на две тръби по дъното на Черно море. Засега не е ясно дали газопроводът ще бъде изпълнен в пълния му капацитет, защото Русия очаква гаранции от Брюксел, за да изгради втората тръба, по която трябва да потече газ към клиентите на "Газпром" в Европа.

Очакванията са, че газопроводът ще бъде готов до края на 2019 г. Така Русия ще успее да изпълни идеята си да ограничи транзита на газ през Украйна след 2020 г.

От парламентарната група на управляващата "Единна Русия" коментираха пред ТАСС, че се планира споразумението да бъде разгледано и прието и от Руската Дума. Проектът е важна част за диверсификацията на трасетата на руския газ, допълват от партията. 

* Статията е актуализирана с коментара на "Единна Русия"

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 20:59 | 11.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

Финанси виж още