IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

В Европа се появява нов фонд гигант

Standard Life и Aberdeen се сливат в сделка за 4,7 млрд. долара

16:05 | 06.03.17 г.
Автор - снимка
Създател
<p>
	<em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Снимка: Ройтерс

Британската компания за финансови услуги Standard Life (Standard Life) купува Aberdeen Asset Management за 3,8 милиарда британски лири (4,7 милиарда долара, 4,4 милиарда евро), създавайки една от най-големите фирми за управление на активи в света, съобщиха днес двете компании, предаде AFP.

Сделката е определена като сливане, но акционерите от Standard Life ще имат пълен контрол с дял от 66,7 процента в новата компания. Aberdeen Asset Management ще притежава останалите 33,3 процента.

Инвеститорите от Aberdeen ще получат 0,757 нови обикновени акции на Standard Life за всяка акция, която вече притежават, като така пазарната стойност на Aberdeen се определя на 3,8 милиарда британски лири.

Новата компания, чиято пазарна капитализация е 11 млрд. лири, ще обслужва активи на обща стойност 660 млрд. британски лири (767 млрд. евро), което превръща фирмата в един от най-големите инвестиционни мениджъри в света и най-голям във Великобритания. 

Централата ѝ ще бъде в Шотландия, а персоналът й в целия свят ще наброява 9 хил. души.

В интервю пред BBC главният изпълнителен директор на Aberdeen Мартин Гилбърт посочи, че ще има известни съкращения, но няма да бъдат закрити 1000 работни места, каквито информации се появиха в медиите, отбелязва Ройтерс.

Компаниите очакват сливането да намали разходите с до 200 милиона британски лири годишно. Ще има и еднократни разходи в размер на 320 млн. паунда.

Целта на двете фирми е сливането, което трябва да бъде одобрено от регулаторните органи, да приключи през третото тримесечие. 

На борсата плановете бяха посрещани с одобрение. Анализаторът Бен Коен от финансовата компания Canaccord Genuity счита за възможно да се появят конкурентни оферти за двамата партньора. Книжата на Standard поскъпнаха с 5,6 на сто, а тези на Aberdeen - с 4,5 на сто.

Конкурентите на  Aberdeen Jupiter и Ashmore също поскъпват силно с над 5 на сто, като последните маркират с цена от 379,7 пенса тригодишен връх. 

Вследствие на сливането печалбата може да се повиши с между 19 и 24 на сто, очакват експертите на инвестиционната банка Liberum, цитирани от Ройтерс. Те очакват и други сливания в бранша и също не изключват конкурентна оферта за Aberdeen.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 20:42 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

Финанси виж още