IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Ведомости: "Газпром" започна строителството на втората тръба на "Турски поток"

На този етап обаче все още няма яснота накъде ще поеме втората тръба на газопровода по пътя си към Европа

10:47 | 19.07.17 г. 3
<p>
	Трасето на &quot;Турски поток&quot;. <em>Схема: &quot;Газпром&quot;</em></p>

Трасето на "Турски поток". Схема: "Газпром"

"Газпром" ускорява изграждането на "Турски поток" и вече започва строителството и на втората тръба, която по план е предназначена за европейския пазар. Това съобщава "Ведомости", позовавайки се на свой източник.

По данни на изданието вече са положени към 20-25 километра от втората тръба.

По план "Турски поток" трябва да бъде с две тръби с капацитет от по 15,7 млрд. куб. метра годишно. Първата тръба е предназначена за турските потребители на руския газов гигант. Втората е предназначена за клиентите на "Газпром" в Европа, но на този етап дори няма яснота накъде ще поемат тръбите, след като излязат на турския бряг.

Първоначалните планове бяха Европа да купува газ от "Турски поток" от газов хъб на границата между Турция и Гърция. В последните дни обаче бяха подписани няколко споразумения за изграждане на съоръжения, които повтарят трасето на "Южен поток", но този път от Турция, през България, Сърбия и Унгария до газовия хъб Баумгартен в Австрия.

До този момент "Газпром" официално съобщи за началото на строителството на първата тръба на "Турски поток". Преди седмици енергийният министър на Русия Александър Новак обясни, че са положени към 50 километра от трасето, чиято дължина е над 950 километра. Входната точка на турския бряг обаче все още няма Оценка за въздействието върху околната среда (ОВОС), съответно и разрешително за строеж.

Със строителството на съоръжението по дъното на Черно море се занимава Allseas. Справка на "Ведомости" за местоположението и движението на корабите отговаря на информацията за строителството на втора тръба.

Представител на компанията е потвърдил пред изданието, че са положени 100 километра по дъното на Черно море, но отказва да потвърди дали е започнало строителството и на втората тръба от газопровода.

Официалният коментар от "Газпром" е, че са съсредоточени в строителството на първата тръба.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 06:01 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

2
rate up comment 5 rate down comment 6
khao
преди 6 години
нали, най-вероятно строят само по вестниците :)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 10 rate down comment 2
0pk
преди 6 години
Ами най-вероятно пропускат някъде нещо в обясненията за офсите :]
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още