IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Волфганг Шойбле: Ердоган излага на опасност вековните отношения с Германия

В последно време дипломатическите отношения между Берлин и Анкара се влошиха заради задържането на германски граждани в Турция

16:51 | 24.07.17 г.
<p>
	<em>Волфганг Шойбле. Снимка: Архив Ройтерс</em></p>

Волфганг Шойбле. Снимка: Архив Ройтерс

Турският президент Реджеп Тайип Ердоган излага на опасност изключително важните и вековни отношения с Германия, заяви германският министър на финансите Волфганг Шойбле, цитиран от Ройтерс.

„Той излага на опасност вековно партньорство“, каза Шойбле в интервю за германския таблоид Bild, публикувано в понеделник. „Това е драматично, тъй като наистина много неща ни свързват. Но ние не може да позволим да ни изнудват“, отбеляза той. 

В последно време дипломатическите отношения между Берлин и Анкара се влошиха заради задържането на германски граждани в Турция и поради отказа на турските власти да разрешат на германски депутати да посетят германски военни в бази в Турция.

Междувременно лидерът на парламентарната група на Християндемократическата партия Фолкер Каудер заяви, че поведението на Турция е неприемливо и че дълг на Германия е да пази гражданите си и компаниите си, но също така желае да бъдат запазени отношенията с Анкара.

„Безпокои ме фактът, че имаме страна членка на НАТО, която забранява посещения на друга страна членка на алианса“, каза Каудер пред обществената телевизия ARD. "Това е нетърпима ситуация и ние ясно трябва да кажем на Турция: не така", заяви Каудер.

На въпрос дали може да бъдат продължени преговорите с Турция за членство в ЕС или преговорите за разширяване на митническия съюз (между Турция и ЕС), Каудер отговори: "И двата въпроса, разбира се, са средства за оказване на натиск върху Турция. Знаем, че Турция има значителни икономически проблеми".

/БТА/

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 10:18 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

Финанси виж още