IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Външните министри на ЕС ускоряват плановете за временна отмяна на Шенген

Суспендирането ще позволи на правителствата да въведат гранични проверки за период до две години

16:46 | 06.12.15 г. 4
<p>
	<em>Снимка: архив Ройтерс</em></p>

Снимка: архив Ройтерс

Външните министри на ЕС са се договорили да ускорят с плановете за временна отмяна на зоната за свободно придвижване Шенген в ход, който ще позволи на правителствата да въведат гранични проверки за период до две години, коментира Financial Times.

На министерска среща в Брюксел Германия е повела подкрепата за предложението, част от серия мерки, целящи да облекчат бежанската криза, която разкри пукнатини в емблематична зона без граничен контрол на ЕС.

Планът, който ще позволи на страните да наложат временни гранични мерки, бе разпространен тази седмица от Люксембург, който в момента е ротационен председател на Европейския съвет.

Берлин стартира вълна от временни проверки и затваряния на границата това лято, докато страните от т. нар. път през западните Балкани, който се простира от Гърция през бивша Югославия до Австрия, не успяваха да се справят с наплива от ползващи го мигранти.

След срещата Жан Аселброн, министър по миграцията на Люксембург, заяви: „Министрите се договориха, че ако има сериозни недостатъци, които застрашават региона, то тогава трябва да имаме обща европейска рамка, с която да се справим с граници за поне шест месеца“.

Съгласно член 26 от правилата на шенгенското пространство страните членки могат да въведат допълнителни проверки, ако има „трайни и сериозни недостатъци“ по границите на блока – състояние, което според представителите на ЕС съответства на ситуацията в Гърция.

Гърция, която понесе тежестта на миграционната криза, се бори да се справи с 700 000-те души, преминали през страната през тази година.

Високопоставен представител на ЕС заяви: „Изчерпахме лесните отговори. Останали са ни само лоши опции. Тези опции са болезнени и изискват скъсването на табута и предприемането на действия, които инстинктивно не искаме да стартираме. Сега това е отговорност на нашите лидери“.

Представителите на ЕС обсъждаха възможността за реално изключване на Гърция от Шенген, ход, който би принудил гърците да преминават през паспортна проверка, когато летят до други част на региона.

Гръцкото правителство обаче тази седмица отвърна на твърденията, че не полага достатъчно усилия, заявявайки, че страните от ЕС не са успели да предоставят обещаната подкрепа. Освен това тази седмица Атина се съгласи и на граничен контрол, опериран от Frontex, граничния орган на ЕС, който да бъде разположен на границата на страната с Македония.

По време на срещата в петък министрите са обсъдили и затъващата схема за „преразпределяне“ на блока, която би трябвало да разпредели 160 000 бежанци от най-засегнатите страни, като Гърция и Италия, сред всички страни от съюза. Засега само 159 души от търсещите убежище са били преразпределени, като само 30 са дошли от Гърция.

Министрите са се договорили и за компромис с Европейския парламент по дългосрочните планове за въвеждане на досиета с имената на пътниците – основно искане на френското правителство след терористичните атаки в Париж.

Предложението, което ще даде на службите за сигурност достъп до данните за полетите, е многократно отлагано след първоначалното си представяне през 2008 г. заради опасения за неприкосновеността на личния живот.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 00:56 | 05.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

3
rate up comment 5 rate down comment 0
ing5rov
преди 8 години
За такива като тебе се отнася ...мене ме боли дедовия.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 1 rate down comment 3
redcretin
преди 8 години
Не само ша го целувате, а и ша го лижите :)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 7 rate down comment 1
ing5rov
преди 8 години
Тъй ше е тя , който не знае да целува ръка , целува *** !!!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още