IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

България ще има ангажимент към 2500 събития като председател на Съвета на ЕС

Подготовката навлезе в активна фаза, отчете Меглена Кунева

11:57 | 02.12.15 г.
България ще има ангажимент към 2500 събития като председател на Съвета на ЕС

България ще има ангажимент към 2500 събития като ротационен председател на Съвета на ЕС през втората половина на 2018 г. Това се отчита в приетия днес от Министерския съвет първи тримесечен отчет за подготовката на българското председателство, изготвен от вицепремиера Меглена Кунева.

Според отчета подготовката е навлязла в активна фаза, съобщи пресцентърът на кабинета. От предвидените 2500 събития около 80% ще се проведат в Брюксел.

В момента 1600 служители в държавната администрация се занимават с европейски въпроси. Разработва се проект на централизирана програма за обучение, която обхваща периода 2016-2018 г.

През 2015 г. са започнали пилотни обучения за експертите по европейските въпроси, работни посещения и стажове.

Обученията се организират от Института по публична администрация и Дипломатическия институт. До края на годината по тях ще минат над 260 човека.

Като подходящи сгради за нуждите на председателството са определени Националният дворец на културата (НДК) и резиденция „Бояна“. Предстои ремонт на обектите.

По отношение на Комуникационната стратегия и културната програма до края на годината ще бъдат реализирани следните подготвителни дейности: изработване на концепция за тема и визия на председателството, социологическо проучване за информираността на българското общество и изработване на концепция за работа с медиите. До края на декември ще бъде проведено и първото пилотно обучение за журналисти.

В сферата на финансирането и обществените поръчки са планирани средства в централния бюджет за 2016 г. Те са за модернизация на сградния фонд, за наемане, възнаграждения и обучение на служители, за комуникационни кампании в страната и чужбина. Предстои изготвяне на план за обществените поръчки.

По приоритети и програма на председателството са проведени първоначалните консултации с останалите две страни от тройката на председателството – Естония и Великобритания, както и срещи с представители на Европейската комисия и Европейския парламент. В началото на следващата годината предстои в рамките на Съвета по европейските въпроси към МС да бъдат обсъдени първоначалните предложения за приоритетни теми за 2018 г.

Организацията на председателството е мащабно начинание от гледна точка на логистика, човешки капитал, ресурси и не на последно място, политическа визия, се казва още в отчета на Меглена Кунева.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 10:14 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още