IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Център за управление и мониторинг на бреговата зона беше открит във Варна

Центърът е на стойност 1,15 млн. евро и е финансиран от МОСВ със средства от финансовия механизъм на Европейското икономическо пространство 2009-2014 г.

16:40 | 06.08.16 г.
<p>
	Кадър от откриването на центъра. <em>Снимка: Министерски съвет</em></p>

Кадър от откриването на центъра. Снимка: Министерски съвет

Център за интегрирано управление и мониторинг на бреговата зона беше официално открит днес от премиера Бойко Борисов, министъра на околната среда и водите Ивелина Василева и министъра на отбраната Николай Ненчев във Варна, съобщават от пресслужбата на Министерския съвет.

Центърът е на стойност 1,15 млн. евро и е финансиран от Министерството на околната среда и водите в рамките на Програма BG02 по финансовия механизъм на Европейското икономическо пространство 2009-2014 г.

Партньори по изпълнението му са Басейновата дирекция „Черноморски район“, ВВМУ „Н. Й. Вапцаров“, където е разположен центърът, и Областната управа в морската столица.

„Изграден е уникален  център, в който се обединява цялата налична информация на ресорните институции. С изградената система ще се подпомогнат не само оперативните действия, но и научната работа“, посочи министър Василева.

Предстои екоминистерството да стартира друг голям проект – за картиране и проучване на защитени зони в Черно море. В него ще се използват резултатите от работата на открития днес център, добави министър Василева.

Основната цел на проекта „Интегрирана информационна система за поддръжка  управлението на бреговата зона“ е създаването на обединена информационна система за добиване, обработване и анализ на различни видове информация, за да се повиши ефективността при управлението на българските крайбрежни зони.

Центърът ще работи по интегриране на информацията за състоянието на морските води, развивайки уникално в европейски и регионален мащаб звено за борба с нефтени разливи.

Комплексът за мониторинг, прогнозиране и противодействие на нефтени разливи обединява капацитета и усилията на отговорните ведомства, работи по интегрирането на подготовката, мониторинга и реакцията при различни показатели на крайбрежните води, извършва реално наблюдение с виртуална визуализация.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 19:29 | 07.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още