IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

ГЕРБ и БСП заформиха задочен спор за еврофондовете

Според социалистите изплатените средства са малко, а Борисов ги обвини, че не знаят как се работи с евросредства

16:51 | 18.01.17 г. 3
<p>
	<em>Снимка: МС</em></p>

Снимка: МС

ГЕРБ и БСП влязоха днес в задочен спор за това кой не се справя с еврофондовете.

„След две години управление на ГЕРБ България е в задънена улица по отношение на усвояването на средствата от европейските фондове. Бодряшките изказвания на министрите от кабинета Борисов 2 никак не кореспондират с действителността”, заяви пред медиите в НС народният представител от БСП Иван Иванов.

Той обясни, цитиран от пресцентъра на социалистическата партия, че за три години от настоящия седемгодишен програмен период „изплатените средства от еврофондове по данни на Министерство на финансите са малко над 5%, по данни на системата ИСУН - около 7%, което в изплатени средства е близо 1 млрд. евро от 17 млрд.“. 

Депутатът заяви още, че от средствата, събрани във Фонда на фондовете, към момента не е похарчено нито едно евро, „което е престъпление спрямо българския бизнес“.

„Тезата „на тях им ги спират, на нас ни ги пускат” отдавна издиша. И сега през втората половина на 2017 г., при друго правителство, най-вероятно не на ГЕРБ, може отново да щракне капанът, заложен от този кабинет на ГЕРБ – спиране на средства от ЕК, съпроводен от познатия вой „На тях отново им ги спират”, твърди Иван Иванов.

„От БСП няма как да знаят как се работи с еврофондове, защото винаги са им били абсолютно спрени по всички програми“, отговори премиерът Бойко Борисов. Той присъства на подписването на договор за за изграждане на интегрирания воден цикъл на Долна Митрополия и Плевен по оперативна програма „Околна среда“ 2014 - 2020, като договорът е на стойност 117 млн. лв.

„Има едни тъмни, празни периоди, на друго управление, със спрени еврофондове“, каза Борисов.

Той за пореден път коментира, че в бюджета има повече пари, за сметка на  контрабандата.

Премиерът припомни, че вече 51 пречиствателни станции са изградени (по ОПОС), а в събота е подписването на договора за съоръжението, което ще обслужва Приморско и Айтос.

Той очаква паузата (наложена от предсрочните избори – бел. ред.) да бъде кратка и че „няма да се озовем пак със спрени еврофондове”.

Борисов коментира, че магистрала „Хемус” остава приоритет за ГЕРБ. „Не направим ли „Хемус“, този край е загубен“, каза той.

Премиерът смята, че  трябва да се работи ускорено за усвояване на еврофондовете, защото след предстоящите избори във  Франция и Германия и евентуален Brexit  може да има корекция в политиката на ЕС.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 15:47 | 10.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

3
rate up comment 9 rate down comment 3
Vesko94
преди 7 години
Когато те са основният финансов ресурс за цели сектори, корупция винаги ще има. Прав си! ЕС фондовете изкривяват бизнес средата у нас. Не само, че ефектът от тези пари не се споделя от цялото общество, но и генерират още по-голямо социално разделение
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 8 rate down comment 3
majnata
преди 7 години
Свещената крава за 500 български фамилии , строителите на капитализЪма в България !
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 11 rate down comment 5
abdul
преди 7 години
Корупционните ЕС фондове трябва да бъдат спрени веднага. Те само изкривяват цели индустрии.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още