IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Обединяват "Училищен плод" и "Училищно мляко" от 2017 г.

Целта е намаляване на административната тежест

10:17 | 08.08.16 г. 1
Обединяват "Училищен плод" и "Училищно мляко" от 2017 г.

От 2017/2018 учебна година двете схеми „Училищен плод“ и „Училищно мляко“ ще бъдат обединени, предвижда проект на постановление на Министерския съвет, публикуван за обществено обсъждане.

Причината за това е желанието на властите да бъдат намалени административните трудности пред реализирането на двете програми за здравословно хранене в училищата и детските градини. Те се финансират със средства от Европейския съюз.

У нас схемата „Училищен плод“ се прилага от 2010 година насам, а „Училищно мляко“ - от 2009 година. През изминалата учебна година в програмата за раздаване на свежи плодове и зеленчуци в училище участваха 3,5 хил. учебни заведения, или над 456 хил. деца. Плодовете и зеленчуците, с изключение на цитруси и банани, са доставяни от местни производители, което насърчава и българското селско стопанство.

Средствата по програмата “Училищен плод“ за учебната 2015/2016 година бяха в размер на 14 млн. лева.

По „Училищно мляко“ интересът беше по-слаб, признават авторите на проекта за промяна – през 2015 година обхванати са около 3 хил. деца. През изминалата учебна година обаче беше отпуснато и национално съфинансиране по програмата и вече над 300 хил. деца са получили млечни продукти в училище или детската градина. 

На ниво ЕС програмата за "Училищно мляко" е една от мерките за подпомагане на млечния сектор в общността. По двете схеми за стимулиране на здравословното хранене в училище Брюксел ще отпуска по 250 млн. евро годишно от 2017 година.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 22:37 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

1
rate up comment 1 rate down comment 0
cymru
преди 7 години
Шейкове ли ще им дават на децата :) Сега сериозно голяма тъпотия са тези програми.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още