IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

По новата програма за селските райони няма да се строят големи стадиони в селата

Проекти за развитие на селския туризъм ще се приемат най-рано през 2017 г.

18:56 | 27.01.16 г. 3
По новата програма за селските райони няма да се строят големи стадиони в селата

По новата Програма за развитие на селските райони (ПРСР) 2014 - 2020 г. няма да се приемат проекти на селски общини за изграждане на големи спортни съоръжения.  Това каза пред журналисти зам.-министърът на земеделието и Васил Грудев, който представи пред парламентарната комисия по еврофондовете новите моменти в програмата.

„Залагаме на спортните площадки в училищата, за да спортуват децата адекватно. Ще има и инвестиции на националните спортни федерации в селските райони“, обясни той.

Грудев посочи, че по старата програма за големи стадиони в селата са похарчени 300 млн. лв. Повече няма да има кандидатстване по Европейския земеделски фонд за такива обекти, но ако кметовете ги искат, могат да ги строят със собствени средства, стана ясно от думите му.

Според Грудев няма опасност малките общини, които изградиха големи спортни обекти над възможностите си, да връщат евросредства. Въпросът е как съоръженията ще бъдат използвани и доколко адекватно могат да бъдат поддържани.

По общинските мерки през 2016 г. няма да се приемат проекти за канализация на селата, тъй като движената от регионалното министерство водна реформа не е приключила, обясни още Грудев. Ще се приемат обаче проекти на общините за водопроводи и за доставяне на качествена питейна вода, което, по думите му, е много по-належащо от канализацията.

"Общините ще са изпълнители на проектите за водопроводи, това ще финансираме през настоящата година", каза зам.-министърът.

Тази година няма да има прием на проекти за къщи за гости в селата по новата ПРСР, съобщи още пред парламентарната комисия Васил Грудев. Той обясни, че първо трябва да се направи анализ на изпълнените проекти за селски туризъм по старата програма за периода 2007 – 2013 г. „Тази мярка не е приоритет, не можем да си позволим лукса да отворим всичко“, каза Грудев пред депутатите.

Ивайло Здравков от Българската асоциация на бенефициентите по европейски програми настоя, че интересът е сериозен и ако приемът бъде обявен за 2017 г., ще бъдат подадени поне 3 500 проекта.

Грудев отговори, че по старата програма проектите са били основно за къщи за гости и фотоволтаици. Той беше категоричен, че не е разумно да бъдат построени още 3 500 къщи за гости.

След като по мярката за млад фермер по старата ПРСР фонд „Земеделие“ беше залят с проекти за развъждането на калифорнийски червеи, сега в новия период последната мода са проектите за зайци и пъдпъдъци. Проблемът е, че при проверките те могат да бъдат прехвърляни от един двор в друг, каза пред медиите Грудев. Такива проекти ще са допустими, но ако внезапни проверки покажат, че реално са направени инвестиции.

Зам.-министърът коментира още, че и в новия период изпълнителите на проекти могат да ползват ресурса на Гаранционния фонд като финансов инструмент.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 05:06 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

1
rate up comment 10 rate down comment 0
Тава е
преди 8 години
Програма за развитие на селските райони (ПРСР) 2009 - 2013 г даде възможност да бъдат построени 20 мегаваови фотоволтаици, лимитът е надхвърлен два пъти и сега ще осветляваме селските мегдани и стадиони, за сметка на добавка "зелена енергия".
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още