IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Просветният министър призна за проблеми с програмата за наука и образование

Николай Денков очаква оставката на ръководителя на управляващия орган на ОП "Наука и образование за интелигентен растеж"

13:41 | 10.02.17 г.
<p>
	<em>Снимка: Pixabay</em></p>

Снимка: Pixabay

Има системни нарушения по ОП "Наука и образование за интелигентен растеж". Това посочва в изявление служебният министър на образованието и науката проф. Николай Денков след получено писмо от Европейската комисия (ЕК). Изявлението е разпространено от пресцентъра на росветното министерство.

Денков посочва, че в Министерството на образованието и науката (МОН) е пристигнало предварително писмо от ЕК във връзка с одита на ОП "Наука и образование за интелигентен растеж", извършен от 24 до 28 октомври 2016 г. Писмото ясно обяснява проблемите, свързани както със системите за управление и контрол на програмата, така и с проведени конкурсни сесии, казва министърът.

При структурирането на управляващия орган на програмата няма ясно разделение на функциите на този, който осигурява парите - управляващия орган в структурата на МОН, и на този, който изпълнява проектите - отново част от МОН, се посочва в изявлението. 

Министър Денков отбелязва, че не е изненадан от констатациите и критичния тон на писмото и смята, че те са логично следствие от начина, по който е била управлявана програмата през последната година.

"Още през април миналата година предупредих публично, че промяната в подхода към оперативната програма ще доведе до проблеми. Не бях чут. Всъщност това беше причината да подам оставка като заместник-министър в МОН", заявява Николай Денков.

Той добавя, че заедно с ЕК и съгласувано с екипа на вицепремиера по европейските фондове вече подготвят план за действие за разрешаване на тези проблеми в най-кратък срок.

"Трябва да се има предвид обаче, че някои от решенията ще изискват по-дълъг хоризонт от мандата на служебното правителство, независимо кой ще е следващият министър", отбелязва Денков и добавя, че планът ще бъде представен на специална пресконференция на 13 февруари.

Министър Николай Денков очаква оставката на ръководителя на управляващия орган на програма "Наука и образование за интелигентен растеж" Цветана Герджикова.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 15:44 | 11.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още