IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Продажбите на дребно в Германия със сериозен спад през септември

Оборотът в търговията на дребно намалява с 3,2% в реално изражение спрямо август

12:07 | 31.10.14 г.
Автор - снимка
Създател
Продажбите на дребно в Германия със сериозен спад през септември

Продажбите на дребно в Германия се свиват повече от очакваното през септември на месечна база, отчитайки най-високия си месечен спад от май 2007 г. Това показват данни на статистическата служба на страната Destatis, предава WBP Online.

Оборотът в търговията на дребно в най-голямата европейска икономика намалява с 3,2% в реално изражение през деветия месец от годината спрямо ревизиран надолу ръст от 1,5%, регистриран през август. Анализаторите очакваха доста по-умерен спад от 0,9 на сто.

Индикаторът се повишава с 1,3% в реално изражение през деветмесечието.

На календарна и сезонно изгладена база, оборотът в сектора на търговията на дребно намалява с 3,2% в реално и с 2,9% в номинално изражение спрямо август.

На годишна база показателят се покачва с 2,3% през септември, след като напредна с 0,1% през предходния месец. И този път анализаторите не познаха, като прогнозите им сочеха ръст от 1,2%.

Продажбите на хранителни стоки, напитки и тютюн се увеличават с 4,2% спрямо година по-рано, докато продажбите на нехранителни продукти растат с 1,0% в реално изражение. Продажбите на текстил, дрехи, обувки и кожени изделия се свиват със 7,3% на годишна база през септември, отчита Destatis.

Индексът за продажбите на дребно е ключов показател за потребителските разходи, като освен това е и важен компонент от състава на брутния вътрешен продукт (БВП).

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 00:37 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още