IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Контролен панел | Съобщения | Потребители | Търси
  • If this is your first visit, be sure to check out the FAQ by clicking the link above. You may have to register before you can post: click the register link above to proceed. To start viewing messages, select the forum that you want to visit from the selection below.

Съобщение

Collapse
No announcement yet.

ТБ Стопанска и Инвестиционна Банка АД (5EC / BRIB)

Collapse
X
  • Филтър
  • Време
  • Покажи
Clear All
new posts

  • Първоначално изпратено от forexar Разгледай мнение
    Някой да знае колко е freefloat-a тук? 0.001 % ?
    Вече и толкова няма да е, ще се върви към отписване

    Цветелина Бориславова продала дела си от СИБАНК за 141 млн. лв.?

    http://www.investor.bg/news/article/109368/339.html

    Коментар


    • Някой да знае колко е freefloat-a тук? 0.001 % ?
      Мненията ми не са препоръки или съвети за търговия или каквото и да е друго.

      Коментар


      • Пешко що не ги коментираш тях?
        Или ЦКБ? Я дай нещо за ЦКБ!
        Що не ги викнеш тримата от ТИМ при тебе на килимчето да ги стегнеш
        Last edited by модератор; 26.07.2010, 11:16.

        Коментар


        • Интернет банкирането на СИБАНК

          Какво става с интернет банкирането на СИБАНК? От петък насам го няма. Звънях им и казаха "Имаме проблем!" и нищо повече. Предполагаха, че проблемът ще бъде отстранен до събота сутринта, но уви сайтът за банкирането все още не се отваря. Ако някой има информация от първа ръка нека да сподели.

          Коментар


          • Не знам изобщо, да ли някой си е мислил, че ще му се размине. Има си закони, които трябва да се спазват.

            http://www.youtube.com/watch?v=AYeTwfyx0nw

            Поздрав!

            Коментар


            • http://www.investor.bg/?id=63776


              Задължават акционерите на СИБанк да си продадат акциите си на KBC до месец



              Кей Би Си Банк Лимитед (KBC), Белгия, отправя търгово предложение към останалите акционери на ТБ Стопанска и инвестиционна банка (СИБанк) АД при цена за акция 110,34 лева, съобщи БФБ-София.

              Става въпрос за притежателите на останалите 23 311 броя акции от капитала на СиБанк, които не са собственост на КBC.

              Кей Би Си Банк Лимитед притежава пряко 77,41% от капитала на банката, а по силата на сключено споразумение с акционера Цветелина Бориславова притежава общо 99,67 на сто.

              Тъкмо поради това, че KBC има над 95 на сто от капитала на СиБанк, ЗППЦК задължава останалите акционери да продадат своите акции на предложителя в едномесечен срок от публикуване на предложението без да е необходимо тяхното съгласие. Акциите, които не са продадени в този срок се смятат за притежание на предложителя към момента на изтичане на срока (чл. 157а, ал. 7 от ЗППЦК).

              Упълномощеният инвестиционен посредник е Булброкърс ЕАД.

              Коментар


              • Развитие на пет публични банки в периода 01.01.2008 - 31.12.2008:



                Източник: Отчетите към БНБ (www.bnb.bg)
                ==Не е препоръка за покупка или продажба==

                Коментар


                • Истински се учудих, като разбрах, че едва сега уважавани от мен форумци се запознават с „Squeeze-Out“-института. Казаното от EquityPrivate заслужава подкрепа ( с леки съмнения и поправки)

                  Само ще отбележа набързо към
                  Първоначално изпратено от Боримечката
                  Петре, squeeze out доколкото съм запознат има в Германия и Великобритания ...
                  и

                  Първоначално изпратено от GenCho
                  но всеки случай ми изглежда крайно несправедливо така да ти вземат акциите...
                  че доста страни вече въведоха този институт, не само Англия и Германия.
                  В България това стана разбира се тихомълком, не както примерно в Германия, където се наложи самият им Конституционен Съд да се произнася по неговата законосъобразност (дали нарушава правото на собственост). КС на Германия прие със следната аргументация, че правото на собственост на миноритарите не се накърнява :

                  - от изключителна важност е ясно да се отграничи акцията като капиталово вложение от акцията като право на участие в управлението на дружеството.
                  - безспорно държането на акцията от страна на миноритарите е капиталово вложение, но поради минималното капит.участие едва ли може да се каже, че те държат акциите си с цел фактическо участие в управлението на предприятието(но все пак в определени случаи могат да забавят чувствително дадено важно решение). Тоест в случая преобладава(и то чувствително) имуществения компонент на акцията.
                  - Разбира се “изключването” на миноритарите ( с цел Going Private) трябва да става при наличието на определени предпоставки( в отделните държави е различно), но при всички положения държането на 90-95% от гласовете на ОС от страна на главния акционер гарантира, че ще се изключат само тези акционери, които поради миним. си капиталово участие действително са лишени от възможността да влияят ефективно върху управлението на дружеството и поради тази причина държат акциите си основно ориентирани около “имуществения компонент”.

                  P.S. Казаното от EquityPrivate за LBO-транзакциите също заслужава неограничена подкрепа. За да се разбере защо все пак е така, обърнете внимание, как става покупката на таргет-компанията, с какви пари се финансира и разбира се как се изплаща това финансиране. Да се обърне и сериозно внимание на ролята на Cash-Flow и т.нар.ливъридж-ефект итн.Само в тази светлина могат да се разберат думите на Куроператор

                  Коментар


                  • Съгласно Чл. 157а. (1) от ЗППЦК “Лице, което в резултат на търгово предлагане, отправено до всички акционери с право на глас, придобие пряко, чрез свързани лица или непряко в случаите по чл. 149, ал. 2 най-малко 95 на сто от гласовете в общото събрание на публично дружество, има ... да изкупи акциите с право на глас на останалите акционери.”
                    Дали, обаче, придобиването на тези над 95 % акции е в резултат на търговото предлагане или на покупки преди него?
                    При отправянето на търговото “...търговият предложител притежава 97,83% от капитала на ТБ Стопанска и Инвестционна Банка АД. (Цитат от съобщение на Инвестора)
                    Тъй като придобиването на 95-те % акции от предложителя предшества търговото предлагане, няма как това придобиване да е в резултат на бъдещо събитие (търговото предлагане) и не би следвало правото на изкупуване - справедливо или не - да е приложимо в този случай. Иначе, дискусията е полезна.

                    Първоначално изпратено от GenCho
                    [...и без това дружеството може да бъде отписано...
                    Как може да бъде отписано дружеството?
                    Съгласно Чл. 119. (1) Дружеството по чл. 110, ал. 1 престава да бъде публично ..., ако: (в нашия случай)
                    ... 3. е осъществено търгово предлагане по чл. 149а и:
                    а) акционери, които притежават най-малко 1/2 от общия брой на акциите - обект на търговото предложение, са приели търговото предложение, или
                    б) ... общото събрание на дружеството е взело решение за отписването му с мнозинство 1/2 от представения капитал; в представения капитал не се включват акциите, които търговият предложител е придобил преди регистриране в комисията на търговото предложение...
                    Според инфото на Инвестора: «В резултат на отправеното търгово предложение ... притежателите на общо 22 859 броя акции от капитала на банката приеха търговото... Обект на търговото предложение са общо 150 950 броя акции.
                    Т.е., а) Търговото е прието с по-малко от Ѕ от акциите, обект на търговото и
                    б) За да се отпише банката, на общото събрание против трябва да гласуват не повече от 22 859 акции.
                    С други думи, ако от акциите, неприели търговото (128 091 бр.), около една пета гласуват против, банката остава публична. Така че, вместо да стачкува, iv7771950 по-добре да организира присъствието на миноритарите на общото събрание, ако, разбира се, вече не са се организирали сами и неприемането на търговото не е част от стратегията им.

                    Коментар


                    • Първоначално изпратено от GenCho

                      ...несправедливо е...изкупуваш акциите "насила" и после започваш да раздаваш (разбирай : да си раздаваш) огромен дивидент...справка БТК..., но аз не видях , че това изкупуване "насила" е задължително и предполагам , че няма да прибегнат до него, просто защото това са си загубени пари за мажоритаря...и без това дружеството може да бъде отписано...
                      Neshto ne sa ti iasni neshtata. Edna firma ne moje da se otpishe ako imash po-malko ot 100%. Za tova na 95%+1 akcia se pravi squeeze-out, za da saberat lipsvashtite akcii do 100% i da otpishat drujestvoto. A te kato sa pravili ofertata ot 110lv za akcia sa ia napravili za 100% ot capitala i sa si predvidili pari i za minoritarite.
                      Kolkoto do dividenta na BTC, ako razbirash specifikata na LBO transakciite, shteshe da si naiasno zashto dividenta e tolkova goliam. Taka e vav vsiaka LBO transakcia i moga da te uveria, che tozi divident ne otiva pri sobstvenika na companiata. Taka che, ne go praviat ot alchnost.

                      Коментар


                      • Първоначално изпратено от Nikola
                        Първоначално изпратено от Боримечката
                        Първоначално изпратено от Nikola
                        Не четете ли ЗППЦК преди да си "играете" с акции?
                        не, ЗППЦК-то е много скучно
                        Аз съм го учил в УНСС.. how about that? hahahahahah
                        Ташака на страна, но тези неща трябва да се знаят.
                        еми има значи полза от УНСС-то ...

                        прав си, че е редно човек да го е прочел преди да инвестира на БФБ

                        Коментар


                        • Първоначално изпратено от Боримечката
                          Първоначално изпратено от Nikola
                          Не четете ли ЗППЦК преди да си "играете" с акции?
                          не, ЗППЦК-то е много скучно
                          Аз съм го учил в УНСС.. how about that? hahahahahah
                          Ташака на страна, но тези неща трябва да се знаят.

                          Коментар


                          • Първоначално изпратено от Nikola
                            Не четете ли ЗППЦК преди да си "играете" с акции?
                            не, ЗППЦК-то е много скучно

                            Коментар


                            • Първоначално изпратено от GenCho
                              чл.157а от ЗППЦК.

                              http://www.bnb.bg/bnb/home.nsf/vPages/Laws_Bonds/$FILE/22%20WEB%20Zakon%20za%20publichno%20predlagane%20n a%20cenni%20knizha.pdf
                              мдам, това не го знаех ...

                              аз дори и да го нямаше този член в закона пак им се чудех на тези, които не приемаха търговото, но сега пък съвсем ...

                              Коментар


                              • Първоначално изпратено от EquityPrivate
                                Първоначално изпратено от GenCho

                                ...вече съм съгласен с теб...човек се учи докато е жив...нали така беше...но всеки случай ми изглежда крайно несправедливо така да ти вземат акциите...
                                Zashto da e nespravedliv? Te ne mogat da pregovariat s vsiakakvi inatiashti se investitori i da si gubiat vremeto. Za tova ako nad 95% ot investitorite sa kazali "da", to prosto se priema che vsichki sa gotovi da prodadat na tazi cena.
                                Postavi se na miastoto na kupuvacha i si predstavi da triabva da diskutirash s niakakav ozloben chichka kupil akciite na 135lv (5.0x P/B), che triabva da ti gi prodade na 110lv, zashtoto tova e realnata im cena.
                                Goliama chast ot investitorite na BFB sa takiva i zatova az privetstvam vuvejdaneto na tova zakonodatelstvo, koeto pozvoliava da se borish s takiva hora.
                                ...несправедливо е...изкупуваш акциите "насила" и после започваш да раздаваш (разбирай : да си раздаваш) огромен дивидент...справка БТК..., но аз не видях , че това изкупуване "насила" е задължително и предполагам , че няма да прибегнат до него, просто защото това са си загубени пари за мажоритаря...и без това дружеството може да бъде отписано...

                                Коментар

                                Working...
                                X