IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Apple официално "уби" аудио жака

Новите модели iPhone 7 и iPhone 7 Plus идват в България на 23 септември, цените в САЩ започват от 649 и 769 долара

00:05 | 08.09.16 г. 8
Автор - снимка
Създател
<p>
	<em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Снимка: Ройтерс

Изненадата в най-бляскавата вечер на Apple Inc. за годината всъщност беше свързана с друга компания – Nintendo. Kултовата игра Super Mario за първи път се появи във версия за смартфони. Заглавието на играта е Super Mario Runs и тя се появи за безплатно за сваляне в App Store по време на самото събитие на Apple. По-късно вероятно ще има версия на Super Mario Runs и за Android.  

iPhone 7 и iPhone 7 Plus

Иначе без особена изненада за анализаторите Apple представи най-новите модели на iPhone – iPhone 7 и iPhone 7 Plus. С тях компанията официално "уби" аудио жака. 

Това разбира се не значи, че двете джаджи не са добри устройства. Накратко - те идват с подобрения в дизайна, камерите, водо- и прахоустойчивост, стерео високоговорители, нов Home бутеон, който не е физически, а използва технологията на Apple от тракпада на новите MacBook лаптопи, с повече памет и на цени, на които се продаваха досегашните топ модели - от 649 и 769 долара начална цена за двата модела.

По традиция представянето на iPhone 7 и iPhone 7 Plus беше проведено от Фил Шилър, старши вицепрезидент за маркетинга на Apple, който в своята презентация изброи 10 ключови нови екстри. Може би най-важната от тях - iPhone 7 и iPhone 7 Plus са с нов чипсет A10 Fusion, който използва 4 процесорни ядра. От тях две са по-мощни и само те доставят 40% по-висока производителност спрямо миналогодишния A9 на iPhone 6S и iPhone 6 S Plus. Oстаналите две ядра са с 1/5 от производителността на първите две ядра и се ползват при по-леки задачи. Идеята зад тази позната и от други производители концепция е да се пести енергия.

Дисплеят на новия iPhone 7 е 4,7-инчов с резолюция 1 334х750 пиксела, a този на iPhone 7 Plus е отново 5,5-инчов с резолюция 1 920х1 080 пиксела. Според Apple новите екрани са с 25% по-ярки спрямо тези на iPhone 6S.

Подобрение има и по отношение на звука, като iPhone 7 и iPhone 7 Plus за първи път предлагат стерео високоговорители - два пъти по-силни спрямо звука на iPhone 6S.

Очаквано апаратите нямат жак за слушалки, като според Apple това е остаряла „технология на 100 години“. „Нужен е кураж за тази стъпка“, заяви Фил Шилър. Разбира се, в комплекта на iPhone 7 и iPhone 7 Plus ще има преходник от Lightning порт към 3,5 мм жак.

Новите безжични слушалки AirPods ще се продават и отделно за 159 долара от края на октомври. Те са с вграден микрофон и сензори, които разпознават кога са поставени, кога да работят и др., а батериите им издържат 5 часа.

Концернът от Купертино обяви, че новите му смартфони ще са и най-издържливите, правени досега. Ако преминавате от iPhone 6S към iPhone 7, ще получите с около 2 часа повече време на ползване, поясни Шилър. iPhone 7 Plus ще издържа един час повече от iPhone 6S Plus.

Може би най-много внимание обаче мениджърът обърна на възможностите за снимане. „Това е  iPhone с най-добрата камера. Това е смартфонът с най-добрата камера“, заяви уверено Шилър. И двата модела разполагат с оптична стабилизация на изображението.  Предната камера вече е 7 МР при 5 МР за предния модел, а iPhone 7  идва с нова 12 МР камера с нови сензори.

iPhone 7 Plus ще е първият телефон на Apple, който ще използва система от двойна камера – стандартна и допълнителна телефото камера, която ще позволява на собствениците на устройството да приближават обекта оптично, а не софтуерно. Оптичното приближение е двукратно, но при него не се губи от качеството на снимката. Въпреки това е възможно 10-кратно приближаване по софтуерен начин.

Въвежда се и нов режим на снимане, наречен „портрет“, при който с двойната камера на iPhone 7 Plus се създава т. нар. „боке ефект“.  При избиране към този режим на снимане смартфонът автоматично превключва на телефото камерата и дори на самия екран се вижда размазан фон.

Home бутонът също e сериознo променен, като вече не е хардуерен, а софтуерен. Той не изисква силно натискане, а разпознава натиска чрез вибрационен мотор, който регистрира лекото натискане на копчето.  

И двата нови модела ще се предлагат в цветовете златно, розово златно, сребристо, черно и  втори черен вариант - jet black. 

Двата нови смарфона ще се предлагат в три версии на вградената памет, а всяка ще бъде с удвоен капацитет спрямо миналата година. Така вече ще има модели с 32 GB, 128 GB и 256 GB. Цените на новите модели са същите като на моделите от 2015 г., като цената на iPhone 7 започва от 649 долара, а на по-големия телефон – от 769 долара.

Двата модела ще бъдат пуснати за предварителни записвания на по-големите пазари на 9 септември, а доставките започват на 16 септември. В България те ще се появят на 23 септември. 

Макар че търсенето на iPhone намаля през последните тримесечия отчасти заради затишието преди представянето на новите продукти на пазара, устройството продължава да бъде най-големият източник на приходи за Apple. iPhone е в центъра на една екосистема от продукти - от Apple TV до Apple Watch, които са предназначени да функционират само свързани с него.

Новите модели ще бъдат от решаващо значение за коледното тримесечие, а най-ценната в света компания разчита на тях, за да подкрепят продажбите преди очаквания голям ъпдейт на линията през 2017 г., когато смартфонът на компанията ще отпразнува своя 10-годишен юбилей.

 Apple Music

Според Тим Кук Apple Music вече има над 17 млн. плащащи абоната, а в библиотеката има над 30 млн. песни и препоръки от музикални специалисти.  Наистина тези 17 млн. платени абонаменти са впечатляващ брой за услуга, която е на само една година, но са доста зад лидера Spotify, който има 39 млн. плащащи абоната. 

Кук добави, че магазинът за приложения App Store е променил „завинаги света на софтуера“, след като от него са свалени 140 млрд. приложения. Той продължи с анонса, че в магазина има 500 хил. игри и към тях ще се присъедини новата версия на SuperMario със сензорно управление.

Apple Watch

Преминавайки към Apple Watch главният изпълнителен директор Тим Кук обясни, че смартчасовниците на компанията са на второ място по продажби веднага след швейцарските Rolex. Новата операционна система за устройствата watchOS 3 включва приложение за успокояване на дишането и други разнообразни възможности. И тук следва поредната изненада - Pokemon Go ще се появи като версия за Apple Watch и ще показва най-близко намиращите се покемони.

Apple Watch „промени онова, което хората очакваха от часовниците“, заяви Кук, добавяйки, че той не се е превърнал все още в блокбастър. Apple не предоставя конкретни данни за продажбите, но IDC смята, че компанията е успяла да продаде около 11,6 млн. часовника през 2015 г. - за първите осем месеца, откакто устройството се продава. 

Кук представи и новата версия на своите часовници - Apple Watch series 2. Анализатори очакваха името на новите джаджи да е Apple Watch 2. Apple обяви, че тези с умни часовници може да се плува, защото издържат на потапяне във вода на дълбочина до 50 метра. Устройствата използват новия чип S2, който е с 50% по-бърз от предишното поколение, а графичното ядро е двойно по-бързо.

Часовникът е с дисплей от ново поколение с яркост от 1000 кандела на квадратен метър. И още нещо, което се очакваше – новият умен часовник идва със собствен GPS приемник. Той ще струва 369 долара. Освен стандартната версия, изработена от метал, Apple представи и керамична версия, както и т. нар. Nike+ версия. 

Освен това концернът от Купертино пуска и актуализирана версия на оригиналния си Apple Watch, който се нарича Series 1 и струва 269 долара. 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 15:15 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Хардуер виж още

Коментари

8
rate up comment 6 rate down comment 2
mrynmryn
преди 7 години
Нямам смартфон, но рано или късно, телефоните се набиват с прах. Така е с всичката техника, било то лаптопи, компове и тн. Баща ми два пъти си изпуска телефона докато прави вино в джибрите, ами случва се. Телефоните падат, моя рядко, но хората често ги изпускат. А безконтактните слушалки са добра екстра според мен, не си усукан целия с кабели. А в тоя ред на мисли и аз имам нокия, 1 зареждане = 1 седмица. Аз телефон ползвам само за говорене, часовник и аларма. Та ми върши перфектна работа.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
7
rate up comment 5 rate down comment 2
Mesoiadess
преди 7 години
********* исках да кажа че няма форма нито на телефон , нито на чук
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
6
rate up comment 13 rate down comment 2
Mesoiadess
преди 7 години
"п.п.п Пък продължавам да си джиткам с Нокия 100 и неам проблеми! :)))"Нокия 100 е компактна и държи тока - неща които са немислими за говорящата камера на Епъл , която по критериите за телефон отстъпва тотално за сравнение с PC също не може да става дума с няколко инча екран за мощност отстъпва на Вефа също по всички параграфи казано иначе всички недостатъци от домашната техника от входен звънец до прахосмукачка са събрани в един *** с който дори един гвоздей не можеш да забиеш като хората , а за рязане филия е прекалено *** и няма фенерчето на нокия
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 18 rate down comment 9
SS-23
преди 7 години
Никакъв практика-приложен смисъл нямат 90% от "екстрите" не само на този "умен"джи-ес-ем, ами по принцип на всички* "водоустойчивост" - кой нормален човек си купува телефон, за да го пъха под вода? За тази цел си има специални "екстремни" телефони с губено покритие* "удароустойчивост" - кой нормален човек ще си удря с чук телефона?! Можело да падне случайно?! Ами то и Нокия 100 пада случайно, ама не се чупи и струва 50 лв* "прахоустойчивост" - е кой ше си ръга телефон 2 хилки в пясък или прахова камера?* "безжични" слушайки ? че да могат както "безконтактно" да ти теглят по 25 лв от "безконтактните карти", така и безконтактно да те послушват? Найс, а?П.п. абе казал съм аз, че скоро е "безконтактен" секс ше правят хората, ама никой не вярва ... важното е, че ше е "В Името на Еволюцията!"п.п.п Пък продължавам да си джиткам с Нокия 100 и неам проблеми! :)))
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 13 rate down comment 18
pjc50313869
преди 7 години
От 5 години чета как Apple само се самоубива и не прави иновации... така се самоубива, че има 230 млрд. $ кеш и завиден EPSПС: нямам един продукт на марката.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 24 rate down comment 0
sdar
преди 7 години
Нищо особено, в смисъл няма нещо което да си струва и да изпъква.А това за аудио жака, не са Apple тези които го убиха, този път те следват вълната. Новия USB type-C го уби с цифровото аудио към слушалките, което позволява много по-добър звук от аналоговия сигнал. Apple дори нямат цифрово аудио в новия модел, защото реално с преходник пак ръгаш аналоговия аудио жак и аналогови слушалки :)Единственото предимство им е софтуера, Андроид започна да се затлачва, което е нормално поради липсата на централизация и съответно почти никой не обновява телефоните с Андроид.Очаквайте скоро дребните китайски производители и не само дребните а и по-едрите такива, да видят сметката на изнесения бизнес на Apple, казвам изнесен защото те дори производство нямат.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 25 rate down comment 2
simbad12
преди 7 години
супер телефон... водоустойчивост, background defocus, повече памет ... това го имам v Z1 от 3 години... ноооо супер "иновация" просто...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 18 rate down comment 5
Boyan Asenov
преди 7 години
Ябълката се самоуби
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още