IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Lenovo с първа тримесечна загуба от 6 години

Въпреки това данните са по-добри от очакванията на анализаторите, а акциите скочиха с 5,9 на сто в Хонконг

10:44 | 12.11.15 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
Lenovo с първа тримесечна загуба от 6 години

Най-големият производител на персонални компютри в света - Lenovo, отчете загуба през второто си фискално тримесечие.

В периода между юли и септември Lenovo Group Ltd. е натрупала нетна загуба от 714 млн. долара, след като преди година китайският производител на потребителска електроника отчете печалба от 262 млн. долара, предава Dow Jones Newswire.  Въпреки това обаче анализаторите очакваха загубата да е в размер на 803 млн. долара. 

За Lenovo това е първата тримесечна загуба от над шест години, но не е особено изненадваща, след като заради две придобивания Lenovo трябваше да направи отписвания за около 900 млн. долара. Приходите скачат с 16 на сто до 12,2 млрд. долара.

Миналогодишните сделки за бизнеси със сървъри и смартфони натоварват допълнително забавящия се, но все пак печеливш PC бизнес на Lenovo. Съкращенията на работни места и изместване от агресивната конкуренция в Китай ще помогнат на компанията да направи поделението си за смартфони печелившо в определения времеви период, заяви председателят и главен изпълнителен директор Ян Юенцин.

„Ние значително повишихме смартфон бизнеса си в останалата част на развиващите се страни, това е нашата стратегия“, поясни Ян в конферентен разговор, цитиран от Bloomberg. “Ние знаем, че китайската ни конкуренция е твърде силна, затова изместваме фокуса си“. 

Акциите на Lenovo скочиха с 5,9 на сто в Хонконг, което е най-силният ръст от месец. Компанията обаче загуби една четвърт от пазарната си капитализация от началото на годината.

Lenovo обеща да направи бизнеса си със смарфони печеливш в следващите едно до две тримесечия, или иначе казано – шест тримесечия след придобиването на бранда Motorola, припомни Ян в четвъртък. Компанията ще е по-агресивна в усилията си да насърчи през следващата година пазарния си дял във вече разработени пазари като САЩ и Европа.

Световните продажби на персонални компютри са спаднали със 7,7% до 73,7 млн. бройки през третото тримесечие, след като силният долар направи устройствата по-скъпи, съобщават от компанията за проучвания Gartner. Същевременно International Data Corp (IDC) твърди, че продажбите са спаднали повече – с 10,8% до 71 млн. бройки.  Петте топ марки на пазара, според Gartner, са Lenovo, HP, Dell, Apple и Acer. Данните показват, че Dell и Apple са единствените производители в топ 5, които се радват на ръст на продажбите на персонални компютри. Acer и Asus имат сравнително слаби резултати, като спадът, който отчитат, достига двуцифрени стойности.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 23:29 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Хардуер виж още

Коментари

Финанси виж още