IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Печалбата на Samsung спада наполовина

Бизнесът с чипове се превръща в спасителен пояс за компанията, след като конкуренцията при смартфоните е жестока

09:13 | 30.10.14 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	За Samsung ще бъде трудно да задържи лидерската си позиция при мобилните устройства заради китайските конкуренти. <em>Снимка: Ройтерс</em></p>

За Samsung ще бъде трудно да задържи лидерската си позиция при мобилните устройства заради китайските конкуренти. Снимка: Ройтерс

Най-големият в света производител на смартфони Samsung Electronics отчита много по-ниска печалба през третото тримесечие заради ожесточената ценова конкуренция в Китай. Както обяви най-големият производител на смартфони в света по продажби, "несигурността" в бизнеса с мобилните устройства ще продължи и през четвъртото тримесечие, тъй като по-нискобюджетните конкуренти ще представят в края на годината цяла поредица от нови устройства. За да продължи да поддържа водещата си роля, Samsung счита по-високите разходи за реклама за неизбежни, пише The Wall Street Journal.

През третото тримесечие нетната печалба се срива заради спадащи продажби и цени на смартфоните с почти 49% до 4,2 трлн. вона (3,2 млрд. евро) спрямо същия период на миналата година. Още през предишното тримесечие печалбата на Samsung се сви с 20 процента. Общите приходи на Samsung спадат през тримесечието с почти 20% до 47,4 трлн. вона.

Както обявява още Samsung, оперативната печалба на групата се свива със 60% на годишна база до 4,06 трлн. вона. Анализаторите обаче очакваха подобни резултати. Въпреки това те са изненадани от факта, че печалбата на поделението за мобилни устройства се е сринала със 74 процента на годишна база до 1,75 трлн. вона. Толкова ниска тя е била за последно през второто тримесечие на 2011 г..

Анализатори смятат, че за Samsung ще бъде трудно да успее да задържи лидерската си позиция заради по-ожесточената ценова конкуренция от страна на китайските конкуренти. С това мобилният бизнес на компанията, който допринася за повече от 60 на сто от общите приходи, е изправен пред трудни времена.

Набиращият сила китайски производител Xiaomi наскоро изпревари Samsung и стана най-големият доставчик на смартфони в Китай. За да се предотвратят по-нататъшни поражения на този фронт, заместник-председателят на Samsung Джей Ли се срещна в сряда следобед след оповестяването на финансовите данни с китайския президент Си Дзинпин.

Срещата наистина не е била само между двамата, а в рамките на среща на водещи предприемачи в региона. Но в изявление на Samsung се казва, че това е третата официална среща между Ли и Си за тази година.

„Samsung активно ще разширява бизнеса си в Китай в съответствие с политиката на правителството и се надява да бъде обичана компания, която обогатява обществото", каза Ли в едно от редките си изявления.

Китай е изключително важна страна за Samsung не само защото е най-големият пазар на смартфони в света, но също така и защото играе все по-важна роля за нарастващия бизнес с чипове на групата. През 2012 г. Samsung, най-големият производител на чипове в света, обяви, че ще изгражда нов завод за чипове в Китай. Южнокорейската компания обеща да направи инвестиции от 7 млрд. долара в продължение на няколко години. След първоначалната инвестиция от 2,3 млрд. долара, през 2013 г. компанията започва да произвежда чипове за памет в завода си в град Сиан.

Бизнесът с чипове се превръща в спасителен пояс за Samsung, докато групата се опитва да разпали отново растежа в мобилната си дивизия. Сега поделението за чипове трябва да гарантира, че печалбите на Samsung няма да се сринат още по-рязко. Въпреки това анализаторите смятат, че спадът на печалбата може да се задълбочи през следващата една година. Samsung обяви в началото на октомври инвестиции от 14,7 млрд. долара в нова фабрика за чипове в родната си Южна Корея.

През третото тримесечие на годината печалбата в поделението за чипове на Samsung за първи път от последните три години е по-висока, отколкото тази в мобилната дивизия на Samsung. Оперативната печалба при производството на чипове възлиза на 2,3 трлн. вона и с това е малко над миналогодишната печалба от 2,1 трлн. вона.

Маржът в поделението за чипове възлиза на 23% на фона на „мизерните“ 7% марж в бизнеса с мобилни устройства. 

Анализаторите считат, че през трите месеца до края на септември Samsung е продал между 78 и 81 млн. смартфона – по-малко от 88,4 млн. устройства, които според Strategy Analytics компанията е продала през третото тримесечие на  2013 г.  Самата Samsung по принцип не оповестява данни за броя продажби. 

Още видео материали може да видите в сайта на Bulgaria Оn Air

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 01:17 | 11.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Хардуер виж още

Коментари

Финанси виж още