IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

180 депутати внесоха в НС нов проект за промени в Конституцията

Реформаторите планират между първо и второ четене да внесат промени, сходни с оттегления първи проект - за явното гласуване във Висшия съдебен съвет

15:31 | 24.07.15 г.
180 депутати внесоха в НС нов проект за промени в Конституцията

ГЕРБ, Реформаторският блок (РБ), ДПС, Патриотичният фронт (ПФ), АБВ и Българският демократичен център (БДЦ) внесоха нов проект за промени в Конституцията. Това стана ден след като мнозинството се разбра да изтегли първия вариант и да се обедини за друг.

Макар за внасянето да са нужни 60 депутатски подписа, управляващите държаха да съберат минимум 180.

Това всъщност е конституционната подкрепа, с която измененията в Конституцията може да бъдат приети на първо четене.

Под новите промени са се подписали всички депутати от ГЕРБ, РБ, ПФ и ДПС. От АБВ са се подписали трима, а от БДЦ само един не е сложл подпис, защото е в чужбина. Това съобщи шефът на групата на ГЕРБ Цветан Цветанов.

Събирането на заветните 180 подписа до последно беше под въпрос заради отказа на реформатора Димитър Делчев да сложи своя. Наложи се лично лидерката му Меглена Кунева да му се обади, за да направи той компромис.

"По настояване на госпожа Кунева, която е поела ангажимент към премиера Борисов съдебната реформа да тръгне, се съгласих да положа 180-ния подпис. Но това не означава, че ще гласувам охoтно", каза Делчев.

Той обясни, че заедно с колегите си от РБ ще внесат промени между първо и второ четене, които ще са сходни с оттегления първи проект. Става дума за явното гласуване във Висшия съдебен съвет (ВСС) и възможността съдилищата да могат да сезират Конституционния съд (КС).

Шефката на парламента Цецка Цачева потвърди, че гласуването на новия проект ще бъде в началото на септември.

Предстои да се променят решенията, с които бе избранна временната комисия за промени в Конституцията и процедурните правила за измененията.

Още политически новини от България четете в Dnes.bg

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 16:41 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още