IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

2 млн. лева санкции за кражби на ток са начислили от ЧЕЗ за деветмесечието

Загубите от кражбите за дружеството са трудно изчислими, защото не е ясно колко дълго са продължавали

11:04 | 09.11.15 г. 1
2 млн. лева санкции за кражби на ток са начислили от ЧЕЗ за деветмесечието

За първите девет месеца на годината ЧЕЗ България са установили повече от 4,6 хил. кражби на електричество. Загубите от тях обаче са трудно изчислими, коментира в студиото на "Нова телевизия" ръководителят на отдел "Нетехнически загуби" в компанията Филип Йорданов.

Той уточни, че кражбите са установени, но не е ясно колко дълго са продължавали и затова няма как да се установи с точност колко са коствали на дружеството. ЧЕЗ България е наложило санкции за над 2 млн. лева за деветмесечието на базата на потреблението за три месеца назад, каквато е практиката, постановена със закон.

По данни на ЧЕЗ България 14% от кражбите са извършени от стопански потребители - малки и средни предприятия. Начините са най-различни - от манипулиране на електромери до нерегламентирано закачане към мрежата на компанията.

Филип Йорданов припомни, че за кражби на електроенергия в законодателството ни е предвидена и наказателна отговорност - от 3 до 8 години лишаване от свобода. Освен това нерегламентираното присъединяване може да коства живота на нарушителите.

От началото на годината петима души са загинали при опити за кражба на електроенергия, допълни още той. 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 23:17 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

1
rate up comment 0 rate down comment 0
Императорът
преди 8 години
Добре бе, клоун - като е предвидена наказателна отговорност и пандела (плюс това - и глоби до 20 Б) - КОЛКО ПЪТИ досега ЧЕЗ сезира прокуратурата за? Всички знаем, имаше и журналистически разследвания, че в някои незаконни свърталища ромовете са си направили незаконно енерго и препродават на съплеменниците си краден ток - а вие - какво? Най-много да ги откачите, а маймуните веднага щом служителите ви си обърнат гърба, катерят се и пак се закачат !!!!КОЛКО крадци на ток се погрижихте да получат предвидените в НК наказания досега? Нито един - то се знае - и защо ви е, щом крадения ток го плащаме ние?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още