IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Бежанският натиск и кризата в Украйна - основни заплаха за сигурността на България

Депутатите приеха Доклада за състоянието на националната сигурност на страната през 2015 г.

22:28 | 01.09.16 г. 2
Автор - снимка
Създател
Бежанският натиск и кризата в Украйна - основни заплаха за сигурността на България

Бежанският натиск, кризата в Украйна и нарастващата опасност от терористични атаки са заплахите пред националната сигурност на България. Това се казва в Доклада за състоянието на националната сигурност на страната през 2015 година, пише Dnes.bg.

В документа е записано, че през миналата година предизвикателствата и заплахите произтичат основно от войната в Сирия и от нестабилността в други региони на света и някои страни от Африка.

Докладът посочва, че тези събития са генерирали бежанския и миграционен натиск към страните от Европейския съюз.

Заплахи за България представляват и кризата в Украйна и промяната на стратегическата среда за сигурност в Европа и в частност Черноморския регион.

Документът бе приет от депутатите след кратки дебати.

"Най-големият риск за страната ни е функционирането на институциите ни", обяви по време на тях соцдепутатът Жельо Бойчев. Той разкритикува доклада, защото бил изпразнен от съдържание, в него имало "безсмислици и противоречия", както и взаимно изключващи се заключения и констатации.

Ген. Михо Михов от АБВ също подложи на критики документа. Според него той не съдържал аналитичност в дълбочина, липсвал и раздел, пряко засягащ външната политика.

Янко Янков от ДПС призова да се осигури необходимият финансов ресурс за сигурността на България. Ако това не станело, съществуването на държавата било застрашено.

Янков призова да се осигури необходимата подкрепа на премиера Бойко Борисов за справянето със заплахите, свързани с бежанския поток. Той предупреди, че една много сериозна бежанска инвазия може да постави държавата на изпитание, което да я разруши.

Още новини от Dnes.bg

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 10:08 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

2
rate up comment 1 rate down comment 0
Kosto
преди 7 години
Ситуацията е "свалени ***" в разградения двор.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 3 rate down comment 0
ing5rov
преди 7 години
"...липсвал и раздел, пряко засягащ външната политика."Ми логично , като няма външна политика няма и раздел.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още