IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Безработицата при младежите и продължително безработните намалява

През второто тримесечие на годината е регистриран по-сериозен ръст при заетостта сред възрастните работници, показват данните на НСИ

12:31 | 14.08.17 г. 10
<p>
	<em>Снимка: Pixabay</em></p>

Снимка: Pixabay

Безработицата в България през второто тримесечие на 2017 г. продължава да намалява. Приодът се отличава с по-осезаем спад при младежката безработица и при продължително безработните.

За периода април-юни безработните са 213,9 хил. души, а коефициентът на безработица – 6,3%, отчита Националният статистически институт (НСИ).

В сравнение с второто тримесечие на 2016 г. броят на безработните намалява с 51,7 хил. души, а коефициентът на безработица - с 1,7 процентни пункта. През същия период безработицата намалява с 1,9 процентни пункта при мъжете и с 1,5 процентни пункта при жените, като достига съответно 6,9% и 5,7%.

От всички безработни 13,4% са с висше образование, 48,8% - със средно, а 37,8% - с основно и по-ниско образование.

През второто тримесечие продължително безработни (от една или повече години) са 118,4 хил. души или 55,3% от всички без работа. Коефициентът на продължителна безработица е 3,5%, като в сравнение със съответното тримесечие на 2016 г. намалява с 1,4 процентни пункта. Коефициентът на продължителна безработица е 4,1% за мъжете и 2,9% за жените.

От общия брой на безработните лица 36,2 хил. души или 16,9% търсят първа работа.

Безработицата при младежите от възрастовата група 15 - 29 навършени години е 9,5%, което е с 1,4 процентни пункта по-малко в сравнение с второто тримесечие на 2016 г. При мъжете от тази група безработицата намалява с 2,6 процентни пункта и достига 10,1%, докато при жените нараства с 0,4 процентни пункта, достигайки 8,8%.

Националната статистика отчита и ръст на заетостта за април-юни, като регистрира по-сериозен ръст при заетостта сред възрастните работници.

Общият брой на заетите на и над 15 навършени години е 3,171 млн. души. Относителният дял на заетите от тази група е 52,2%, като в сравнение със същото тримесечие на 2016 г. се увеличава с 2,7 процентни пункта. При мъжете този дял е 57,6%, а при жените – 47,2%.

За посочения период в сектора на услугите работят 2 млн. души, или 63,1% от всички заети. В индустрията са заети 933,9 хил. души (29,4%), а в селското, горското и рибното стопанство – 236,1 хил. души (7,4%).

От всички заети 3,7% (118,2 хил.) са работодатели, 7,4% (233.6 хил.) - самостоятелно заети лица (без наети), 88% (2, 79 млн. души) - наети лица, и 0,9% (27,5 хил.) - неплатени семейни работници. От общия брой на наетите 2,1 млн. души (76,2%) работят в частния сектор, а 664 хил. (23,8%) - в обществения.

С временна работа са 141,7 хил. души или 5,1% от наетите лица.

Заетите на възраст 15-64 навършени години са 3,092 млн. души, като коефициентът на заетост е 67,2%. Заетостта в групата 15-29 навършени години е 42,6%. При населението на възраст 20-64 навършени години заетостта достига 71,7%. Спрямо второто тримесечие на 2016 г. този коефициент е по-висок с 3,7 процентни пункта.

Заетите на възраст 55-64 навършени години са 570,6 хил. или 58,3% от населението в същата възрастова група. В сравнение с второто тримесечие на 2016 г. заетостта в тази група се увеличава с 3,5 процентни пункта.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 23:47 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

10
rate up comment 5 rate down comment 2
michaelis12
преди 6 години
а най-смешното е, че доста мои познати пробваха да се върнат в Българията и след година/две най-много цъфват обратно навънка, щот нещо "опциите" долу не са това което кааш ти, даже един съвсем пресен пример иам с едно приятелче от Варна собственик на фирмица, роди му се бебе изкара година и ей го обратно тука с жената, детето ..... незнам тука не е мил чинии нито в България с доходи повече от на лекар и програмист взети заедно, но ..... НО .. еббали го вие сте спецове вие ше каете, аз незнам с мойта среда кво да каа .....
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
9
rate up comment 3 rate down comment 2
michaelis12
преди 6 години
еми виж престъпността в С.Корея каква е и виж в наща *** каква е, деебба и глуппаците ей ви тука един поздрав с тоя психопат и не ме занимаайте повече с ваще простотиии .... и тоя ше излезе на свобода ....Революция 06.12.2015 - Убийци по рождение - наръчник на социопата https://***.youtube.com/watch?v=mUvBNcxBkkI
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
8
rate up comment 5 rate down comment 0
michaelis12
преди 6 години
тоя Варасамов конкретно баща му беше професор, а майката директор на куклен театър той е завършил английска гимназия щот го познавам от там и след тва университет, а са в панделата ?!? Ми 90те еми тогава, ама такива били времената ubu как да си исбираш и времената ?! аве добре, че запалих навънка ебатти пропаднящината ... Имало си опции в Буллгаристанн има дуддуци, "тукашната ми среда" нема ни един в панделата, а са шефове, програмисти, инженери и т.н. прибират се в отпуска в България и им крадат колите, разбити апартаменти и чудо я не ме занимаай, седи си ти там .... незнам там в Българията си треа второ пришествие, аз ако съм на власт ше намалее драстично младото престъпно население и ше се наредя до Сталин с концлагерите, друг начин не виждам. При комунистите навремето такова нещо нямаше, кви престъпници кви 6 леа. *** даже не крадяха, а дрога нещо забрави, "Народна Милиция" им еббаваше майкката на всичката пассмина къде с разтрели, къде да копат уран и после избили интелигенци
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
7
rate up comment 4 rate down comment 1
bgMan
преди 6 години
michaelisЧестно казано ти много добре си пасваш с режима в Северна Корея и направо ще си на мястото си като коментатор в някой севернокорейски форум, ако въобще има такъв. Направо се чудя какво търсиш или чакаш още?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
6
rate up comment 3 rate down comment 3
coder
преди 6 години
Ми такива са ти познатите, такава ти е средата. Моите познати и приятели не стават престъпници, а програмисти, лекари, банкови служители, служители в кол центрове, онлайн търговия, туризъм и т.н.. Все професии и дейности, с които можеш да се издържаш съвсем спокойно и тук. Предполагам твоите познати са се изграждали в различно време (90-те може би?), така че нещата са несравними. Има и още други такива професии. Нека не бъдем черногледи - има си опции и в България. За този, който търси. Има много неща, дето не са ни наред, но освен ние няма кой друг да ги промени към по-добро.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 3 rate down comment 1
michaelis12
преди 6 години
аз не мога да повярвам на очи, уши и каквото и да е, да се водят интервюта с някакви доказани рецидивисти и психопати и те да са живи, след това и да са на свобода ?!? Незнам това казах вече в САЩ ги отстрелват или на ел. стол в Русия и Китай същото, в С.Корея, Камилария, ОАЕ, Катар ако те хванат че продаваш дроги или си утрепал някой може да си развихриш фантазията какво ще ти се случи и филм на ужасите от Тарантино ше е бледо копие, защото азиатците и арабите са жестоки нации също и западните .....
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 4 rate down comment 3
michaelis12
преди 6 години
Масовото бягане навън за да се мият чинии за по-добри пари, е просто израз на силния индивидуализъм на българина.--------------------------------------------------------------------ако трябва да избирам спокоен живот и да мия чинии или да стана престъпник като болшинството мои познати, които навремето бяха съвсем нормални хора, то избирам чиниите, това и съм напрайл. Набарах тука един канал в тубата, гледах тука няколко неща, честно предпочитам в С.Корея там престъпността е сведена до 0. Не може някакъв си да е утрепал сумай ти народ и в някакъв измисвлен съд в Стасбург да го оневиняват и да му гледат правата .... Сааа вие луди ли сте, мноо ясно че всеки нормален ше си бие камшика навънка .... Тази държава се управлява от извратеняцци и някакви путтки които се кланят на външните. Полицаи, прокурори, политици пазят убийци пускат ги на свобода, това в САЩ където ги плювам най-много е невъзможно просто невъзможноЖега & Революцияhttps://***.youtube.com/channel/UCA2DDHm5ngIuKSspURFIDtA
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 7 rate down comment 0
coder
преди 6 години
Това си е личен избор. От малки като им се повтаря "бягай навънка, тука няма спасение" това става. На запад хората сами са си го направили добре, не е станало ей-така от провидението :). Масовото бягане навън за да се мият чинии за по-добри пари, е просто израз на силния индивидуализъм на българина. Това разбира се десетилетия е възпитавано по този начин.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 6 rate down comment 0
michaelis12
преди 6 години
Предаването Карбовски: Дневниците на един пандизчия. Част 1. https://***.youtube.com/watch?v=uL2PN9aBuxo----------------------------------------------------------ей с тва момче като бяхме малки тренирахме, са тва работи. Кой остане в България от младежите стаа джамбазин ..... аз не виждам смисъл да се остава в Българията ако децата стават престъпници и нямат бъдеще ....
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 9 rate down comment 6
michaelis12
преди 6 години
нормално, младежите се изнесоха, ей племениците са завършиха школото и запалиха навънка ...... ше си наемате бежанци нали ги искахте, ем ей ги ве аре вие сте .....
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още