IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Бизнес климатът остава почти без промяна през февруари

Оптимизмът в сектора на строителството и услугите се компенсира от влошените очаквания в промишлеността и търговията на дребно

12:43 | 28.02.17 г.
<p>
	<em>Снимка: Pixabay.com</em></p>

Снимка: Pixabay.com

Бизнес климатът в България през февруари почти не се променя спрямо януари, отчита Националният статистически институт (НСИ). Подобрение на стопанската конюнктура е регистрирано в строителството и сектора на услугите, но понижението в промишлеността и търговията на дребно компенсира ефекта, показват данните.

Активният сезон за строителството ще настъпи скоро. Секторът разчита много и на европейските средства, а до края на тази година се очаква да стартират повече проекти, финансирани през европейските програми.

Бизнес климатът в строителството нараства с 0,5 пункта през февруари в резултат на подобрените очаквания на строителните предприемачи за бизнес състоянието на предприятията през следващите шест месеца. Прогнозите им относно строителната активност през следващите три месеца са също по-оптимистични.

С 0,5 пункта се подобрява и бизнес климатът в сектора на услугите, отчита НСИ. Анкетираните мениджъри имат благоприятни очаквания за бизнес състоянието на предприятията през следващите шест месеца. Мненията им за настоящото търсене на услуги обаче са по-резервирани, но очакванията им за следващите три месеца се подобряват.

Най-силно се понижава бизнес климатът в търговията на дребно – с 1,3 пункта през февруари. Анкетираните мениджъри занижават оценката си за предприятията към сегашния момент, но прогнозите им за следващите шест месеца са по-благоприятни, както и очакванията им за продажбите през следващите три месеца.

Понижението на бизнес климата в промишлеността достига 0,7 пункта също заради по-умерени оценки на мениджърите за настоящото бизнес състояние на предприятията. Същевременно настоящата производствена активност се оценява като леко подобрена, като очакванията за следващите три месеца са тя да се увеличи.

Във всички сектори от икономиката несигурната икономическа среда се посочва като водещ риск пред предприятията, както и конкуренцията.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 23:10 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още