IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

БНБ иска парламентарна комисия за КТБ

Регулаторът се отчете пред новите депутати с доклад за действията си по казуса с банката

16:57 | 27.10.14 г. 6
Автор - снимка
Създател
БНБ иска парламентарна комисия за КТБ

УС на БНБ призовава народните представители да бъде създадена временна комисия с участието на всички парламентарно представени сили, която приоритетно да обсъди казуса около КТБ още със започването на деловата работа по структурирането на 43-тото Народно събрание, се казва в съобщение на централната банка.

Днес БНБ е внесла в Народното събрание доклад „Събитията и предприетите действия, свързани с „Корпоративна търговска банка” АД и Търговска банка „Виктория” ЕАД” от името на Управителния си съвет.

Докладът на Българската народна банка съдържа детайлна информация за народните представители за събитията и всички предприети действия и взети решения от нея по отношение на групата КТБ от 20 юни 2014 г. (датата на поставяне на КТБ под специален надзор) до настоящия момент, се казва в съобщението на БНБ.

Част от приложената информация за първи път се представя пред народните представители и широката общественост и предоставя в подреден вид подробности за първоначалното финансово състояние на КТБ и ТБ „Виктория“, изводи от новата надзорна проверка в КТБ, комуникацията с основните акционери, както и кореспонденцията на БНБ с Европейската комисия, Европейския банков орган и Международния валутен фонд, посочват от централната банка.

Стремежът на БНБ е да подпомогне народните представители при вземането на своевременни и адекватни решения, отчитайки кратките срокове, свързани със срока на специалния надзор върху двете банки, който изтича съответно на 20.11.2014 г. за КТБ и на 22.11.2014 г. за ТБ „Виктория“, се казва в съобщението.

БНБ е готова по всяко време да отговори на допълнителни въпроси и да предостави допълнителна информация в рамките на компетенциите си, включително при разработването на нови законодателни решения, ако 43-тото Народно събрание прецени, че такива са необходими, изтъкват от централната банка.

Една от първите задачи на новия парламент, който се събра днес, се очаква да бъде смяната на управата на БНБ, след като консенсус за това бе постигнат вчера между лидерите на ГЕРБ и БСП.

Развитието на казуса с КТБ може да следите тук
 

Свързани компании:

ТБ Корпоративна търговска банка АД - в несъстоятелност(6C9)

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 17:36 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

5
rate up comment 6 rate down comment 1
bigi
преди 9 години
Съдебна отговорност за Иван Искров.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 11 rate down comment 2
aldy
преди 9 години
Най-пълна и подробна информация по аферата КТБ може да се прочете в "Банкер". Аз не видях в някоя друга медия да публикуват скандалните данни около "одита" на КТБ. Писмото за ангажиментите е с дата 13.10.2014г., "одитът" е направен за по-малко от седмица, а БНБ размотава банката вече пети месец. Ето и писмото:"По своята същност услугите са консултантски. Услугите няма да представляват одит или преглед или друг ангажимент, извършен в съответствие с Международните одиторски стандарти или Международните стандарти за ангажименти за извършване на преглед. Съответно ние няма да изразим мнение или каквато и да е друга форма на сигурност по счетоводни въпроси, финансови отчети или друга финансова информация или вътрешни контроли, като част от Услугите." (Писмо за поемане на ангажимент, 13.10.2014г.). Май някой плаче за затвора...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 18 rate down comment 1
alexdelta
преди 9 години
Това е най-добрия начин нещата да се проточат до безкрайност, някой некомпетентен "Хальо Хульо" - председател на съответната комисия да се явява по разните сутрешни, вечерни, съботни и неделни ТВ блокове и да плещи врели -некипели. Колко от подобните комисии са свършили нещо полезно? А допълнително възнаграждение към деп. заплата ще имат ли?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 15 rate down comment 1
aldy
преди 9 години
И прокуратурата, и прокуратурата. Да гледа само напред и да не помисля дори да търси отговорност за дивотиите и безобразията около атаката на КТБ. Защото ще трябва да погне и себе си.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 2 rate down comment 24
Perun
преди 9 години
Комисия може, но да заседава на закрити врата и данните да са тайна. Не трябва да се рови в миналото, а да гледаме напред. Да се сметне колко пари тряба да дотира държавата, да се разплащат депозитите и да се приключва с историята. Не искаме да се рови и да се гледа миналото, то е минало и затова трябва да бъде забравено. Да гледаме напред.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още