IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Борисов: Обучаваме шест години студенти безплатно за лекари. А бягат в чужбина

Над 3,5 млрд. лева отиват в здравеопазването, коментира премиерът

18:21 | 27.03.16 г. 40
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	Премиерът Борисов. <em>Снимка: БТА</em></p>

Премиерът Борисов. Снимка: БТА

Здравеопазването през последната година не се е подобрило и едва ли увеличението на средствата всяка година ще реши проблема. Така министър-председателят Бойко Борисов коментира  началото на ефективните протестни действия от страна на личните лекари от понеделник.

"Непрекъснато, всеки, само повече увеличения да има. Тези пари са на всички данъкоплатци. Над 3 милиарда и половина лева отиват в здравеопазването. Или, понеже миналата година не им дадохме толкова пари да вземат от Здравната каса, защото бяха свикнали всяка година – дойде края на годината – 250, 300, 400 милиона, ама дадохме и 20 милиона за Спешната помощ онзи ден.

Правим спешни отделения, видяхте ги. Ние, защо обучаваме шест години студенти безплатно за тях? Всички данъкоплатци плащаме, за да ги обучим да станат лекари. И без абсолютно никакъв ангажимент, след това отиват в чужбина. Това правилно ли е", попита Борисов.

По-рано през деня председателят на Националното сдружение на общопрактикуващите лекари д-р Любомир Киров заяви в предаването "Събуди се" на Нова телевизия, че "протестът  ще се изразява в прекратяване на работа".

 Стачката започва още от понеделник в няколко области в страната, а след това се очаква да се включат още области. "Утре започваме с Кюстендил, Велико Търново, Разград, Ямбол. Всеки следващ ден ще обявяваме кои области ще се включат в протеста", каза още д-р Киров.  

Още в петък БЛС обяви, че ще обжалва в съда проекта за решение на НЗОК, с който ще се допълни сегашният национален рамков договор. Съсловната организация заявява, че снема доверието си от Министерството на здравеопазването и от НЗОК.

Два дни преди това общопрактикуващите лекари обявиха в писмо до премиера Борисов, че готвят протест. Повод за стачните си действия на медиците е пренебрегването на проблемите в първичната извънболнична медицинска помощ и формалното отношение на здравното министерство към тях.

Лекарите настояват да не влиза в сила проектът за решение на НЗОК за "служебен" Национален рамков договор, а да остане в сила действащият в момента договор. Обсъждането на всички теми, свързани с общопрактикуващите лекари, да стане на високо експертно ниво между ръководствата на здравното министерство и на сдружението, под контрола на премиера, поискаха още те в писмото до Борисов.

Още новини по темата четете в DNES.BG

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 13:04 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

33
rate up comment 11 rate down comment 2
redcretin
преди 8 години
Мче в Б-стан ли да седят, да ви гледат грозните мутри за без пари?Апропо в Германия и е по-качествено, и е по-евтино образованието. Така че Б.Б. са си мълчи като пос-ран че стана смешен вече с неграмотните си изцепки!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
32
rate up comment 23 rate down comment 5
kony
преди 8 години
Егати демагогията и лицемерието на Борисов - когато Дянков отмъкна 2 млрд. от резерва на НЗОК и никой не знае къде отидоха що мълча? Когато физкултурника Цветанов наруши публично закона от трибуната на НС и нарече цяло съсловие "убийци" - що не е осъден?А образованието им е платено изцяло от родителите на стъдентите - безплатно било ама друг път - който издържа студент си знае - за университетска такса,квартира,пътни, храна, учебници, платени уроци, курсове и т.н. да не ми ги е дал Бойко? ХИТРЕЦ И МАНИПУЛАТОР!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
31
rate up comment 8 rate down comment 12
Jazabel
преди 8 години
Борисов ,ама как ги би на изборите-от червени станаха сини.Продължавай да ги биеш и имаш правото да си говориш каквото искаш.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
30
rate up comment 22 rate down comment 5
Ferry
преди 8 години
Борисов, ти не обучаваш НИКОЙ!!!!!!ТИ хлевоусти демагог и лъжец си долно олицетворение на деградацията!И полезно ще е да редуцираш комплекса си за величие, щото се видя кои са последователите ти!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
29
rate up comment 27 rate down comment 5
Императорът
преди 8 години
Тая сутрин пак четем за поредните лекари от Спешна помощ - тоя път във Ветово. Нека картофоглавият да отиде и да им обясни как е нормално да работят за мизерна заплата и при това Хелекторатът да им чупи ребрата - ей-така - за кеф !!!!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
28
rate up comment 14 rate down comment 4
george353
преди 8 години
Трябва да има договор. Медицинското образование е най-скъпо и изисква най-много средства. Спонсорирането (държавно или частно) на образование, навсякъде по света е свързано с договорен ангажимент към спонсориращия. Това което се случва в БГ е аномалия която със сигурност ще бъде коригирана.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
27
rate up comment 13 rate down comment 4
Eon
преди 8 години
Има доста европейски университети, които са с безплатно обучение, и които не задължават студентите след това да останат в същата държава. В случая тази идея да имат ангажимент към държавата, няма да доведе то нищо полезно. Проблема е съвсем другаде, проблема е в обстановката в България и заплащането. С тази мярка, просто ще сложите бинт върху раната, няма да я излекувате. Не знам, защо има хора, които си мислят, че това ще спре хората да бягат от тази държава.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
26
rate up comment 15 rate down comment 0
Спящият бик
преди 8 години
Много некадърници се крият зад гърба на съсловието! Изобщо, време е този мит да бъде разбит - от лекар до лекар има голяма разлика. Колкото лекари са се опитали да ме убият с безотговорност и некомпетентност - точно толкова после са ме спасявали! А после всички били лекари!? Също като при "майсторите", които са такива, защото не им знаем името... Повече пазарни правила и по-малко държава трябва, за да се отсее житото от плявата!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
25
rate up comment 14 rate down comment 2
Mortagon
преди 8 години
В случая, Бойко е прав. Който иска да е Държавна поръчка и да плаща по ниска такса, нормално е после да има ангажимент към държавата, при необходимост ... нали затова ги поръчва държавата. Никой никого не задължава, който иска може да си тегли кредит, да си спечели стипендия или от мама/тати и после си е free.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
24
rate up comment 13 rate down comment 1
Eon
преди 8 години
Бойко, ако искате ги вържете на заточение и им забранете да излизат от тая скапана държава със скапаното й управление. Безплатно обучавали, нали плащат такси на университетите. Колкото струва обучението толкова е и таксата. Защо няма наплив на емигранти от бюрокрацията, държавните служби или от полицията?? Защото цоцат на държавна службичка и защото повечето са *** и няма да могат да си намерят работа на бюро в чужбина. Там могат да берат единствено ягоди, предвид интелектуалния багаж, който имат.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още