IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Борисов ще поиска 160 млн. евро от ЕС за България заради бежанците

Заедно с унгарския си колега Виктор Орбан премиерът огледа оградата по границата с Турция

12:32 | 14.09.16 г. 3
<p>
	<em>Снимка: МС</em></p>

Снимка: МС

На предстоящата среща на лидерите на ЕС в Братислава, насрочена за 16 септември, на България трябва да бъдат отпуснати 160 млн. евро за охрана на границата. За това настоя премиерът Бойко Борисов, който заедно с унгарския си колега Виктор Орбан огледа с военен хеликоптер оградата по границата с Турция. Двамата министър-председатели направиха обход на оградата в района на ГКПП – Лесово.

„На срещата в Братислава ще настоявам за охраната да се отпуснат незабавно 160 млн. евро“, каза Борисов, цитиран от пресцентъра на Министерския съвет.

Борисов припомни усилията на страната за задържане на мигрантския натиск към Европа и доброто сътрудничество с Турция и Сърбия. 

„Трябва да е ясно, че тези граници са общи и общ е интересът да бъдат решавани проблемите на граничните държави. Като истинска шенгенска граница на Европа, считайки за наш дълг, сме го правили сами. Имали сме огромни затруднения, но сме изпълнявали дълга си. Бюджетът ни, обаче, не може да издържа на този натиск“, допълни той.

И двамата премиери призоваха Гърция да спазва задълженията си като шенгенска държава, като посочиха, че на срещата в Братислава ще очакват отговори по този въпрос.

Борисов посочи коректността в отношенията с турските власти и подчерта, че ролята на преградното съоръжение не е да ни пази от Турция, а от нелегалните мигранти.

Орбан гарантира подкрепата на Унгария за това искане: „Аргументът ми е много прост – ако можем да дадем 3 млрд. евро на Турция, която не е в ЕС, тогава е невъзможно да не може да дадем 160 млн. евро на България, която е в ЕС. Премиерът Борисов може да разчита на нас в Братислава“, посочи той.

„Не може да се защитаваме за сметка на другия. Това не е добрата логика. Трябва да съединим силите си, както сме го правили в миналото. Трябва да начертаем южната граница и там да съсредоточим техниката, средствата и живата сила. Трябва да го правим, помагайки си един на друг, а не за сметка един на друг”, каза той.

„Всички трябва да разберат, че бъдещето на Европа се решава не в Брюксел, а тук, където стоим. Затова успешната защита на България е в наш общ интерес”, каза унгарският министър-председател, който е един от лидерите във Вишеградската четворка.

Според него „най-големият проблем в Европа е наивността, на нея се основава политиката за мигрантите в Европа и затова имаме проблеми и 1 милион мигранти. Това е последица от добронамерената наивност. Когато става въпрос за сигурността, трябва да стоим с двата крака на земята”, коментира Виктор Орбан.

По-късно Борисов и Орбан се запознаха и с организацията по охраната на българската морска граница.
Виктор Орбан е у нас по покана на Бойко Борисов за обмен на мнения преди срещата на държавните и правителствените ръководители на държавите-членки на ЕС в Братислава. В работна вечеря по темата снощи участва и министър-председателят на Сърбия Александър Вучич.

В отговор на въпрос за процедурата по избор на генерален секретар на ООН Виктор Орбан отбеляза историческата възможност за страните от Централна и Източна Европа да излъчат кандидат.

„България има много жени, които са уважавани в света и са талантливи. Кого ще излъчи страната обаче е нейно суверенно решение. Моля се да не проиграем шанса си – ако сегашният кандидат не получи достатъчно подкрепа, да не дадем възможността на други, а да я запазим за страните от този регион. Уважаваме комисаря Георгиева, делегиран от България, тя извоюва голямо уважение за себе си и за България, с радост бихме я подкрепили. Но кого ще излъчи България, е въпрос на българското правителство. Възможността за Централна Европа е в ръцете на България”, каза Орбан.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 09:31 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

3
rate up comment 5 rate down comment 2
s3
преди 7 години
Време е да дадат някакви средства от ЕС за това че охраняваме границата си, това са си разходи. Не е редно само ние да поемаме разходите, отделно изборите чукат на вратата, и за там трябва да се усвоят още средства. Така че ЕС да не се спотайва, а да дава средства докато е време.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 3 rate down comment 2
gmgoiko
преди 7 години
Според мен средствата естестеено, че трява да се завявяват формално, но пример за нас би трябвало да бъде Ципрас, и да не си говорим за милиони а за билиони :)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 7 rate down comment 5
lyusien
преди 7 години
Вижте Излиза Б Б и казва на всеослушание На България трябва да бъдат дадени 160 милиона евро за защита на външната граница И ги иска утре на срещата в Братислава Не е известно дали Б Б има разчети за какво ще ги използва тези пари По пера Защо тои си мисли че парите се дават ей така И на турция 3 милиарда не се дават ей така Има си програми с които Е С иска да е сигурен че тези пари ще отидат по целта си Ако на срещата в Братислава България не престави точни разчети за какво ще бъдат ползвани тези пари и че няма да се краде - от тях няма да получи нищо или ще получи много по малко И Б Б да не се опитва да изнудва Е С Има горчивия опит на Турция
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още