IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Броят на заетите расте и през третото тримесечие на годината

За юли-септември производителността на труда на един зает се увеличава с 2,9% на годишна база

12:40 | 04.12.15 г.
Броят на заетите расте и през третото тримесечие на годината

Броят на заетите се увеличава през третото тримесечие на годината спрямо второто. За периода юли-септември 2015 г. броят на заетите е 3,653 милиона души при 3,533 милиона за второто тримесечие. Това показват предварителните данни на Националния статистически институт (НСИ).

Структурата на заетостта по икономически дейности през третото тримесечие остава без промяна на годишна база - увеличава се относителният дял в индустриалния сектор и в сектора на услугите.

Предварителните данни на националната статистика сочат и ръст на производителността на труда за третото тримесечие на годишна база. За юли-септември 2015 г. производителността на труда на един зает се увеличава с 2,9% в сравнение със същото тримесечие на предходната година.

За третото тримесечие равнището на производителността на труда в индустриалния сектор е 5 900,2 лв. брутна добавена стойност (БДС) средно на един зает и 14,1 лв. за един отработен човекочас.

В сектора на услугите всеки зает произвежда средно 5 671,4 лв. брутна добавена стойност, като за един отработен човекочас се създават средно 14,2 лв. Най-ниска е била производителността на труда в аграрния сектор – 2299,1 лв. брутна добавена стойност на един зает и 5,9 лв. за един отработен човекочас.

На едно заето лице се падат 6 429,1 лв. от брутния вътрешен продукт, като всеки зает създава средно 16,0 лв. БВП за един отработен час.

Брутната добавена стойност средно на един зает през третото тримесечие на 2015 г. реално се увеличава с 1,1% и също така с 1,1% за един отработен човекочас спрямо съответното тримесечие на предходната година.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 11:45 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още