IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

БТПП очаква 3% икономически ръст през 2017 г. независимо от политическата ситуация

Българските фирми са най-песимистично настроени за наемането на нови служители през следващата година

13:42 | 16.12.16 г. 1
<p>
	<em>Снимка: Pixabay</em></p>

Снимка: Pixabay

Умерено оптимистични са очакванията на бизнеса в България за 2017 година. Независимо от политическата обстановка прогнозите за икономическия растеж са за около 3%. Фирмите са най-негативно настроени към наемането на нови хора, тъй като базата от тази година е висока.

Това са основните изводи от проучването за бизнес климата „Европейски икономически преглед 2017”. Изследването се провежда от 24 години от Европалати, като за България това е 18-то поредно проучване, което Българската търговско-промишлена палата (БТПП) извършва сред своите членове. Проучването на БТПП в България е направено на база 489 фирми, като 81% от тях търгуват в чужбина. 

По отношение на новите инвестиции фирмите не очакват промяна, разчитат обаче на леко раздвижване на вътрешния пазар, който ще бъде стимулиран от ниските лихви по депозитите. Външните пазари остават основен двигател за бизнеса.

Като цяло българският бизнес е по-реалистичен в очакванията си, оптимистичните прогнози отстъпват на заден план, особено по определени показатели, коментира председателят на Палатата Цветан Симеонов.

Спадът на бизнес доверието в Европа се отразява и у нас, каза Симеонов, но отчете, че едва 5% от фирмите в Европа очакват влошаване на бизнес климата. При всяка една политическа конфигурация у нас не се очаква сериозно влошаване на този показател, каза той. И допълни, че разчита това да насърчи и инвеститорите към страната. По отношение на бизнес доверието най-големи оптимисти в Европа са Португалия, Сърбия и Ирландия, а песимисти са Гърция, Унгария и Латвия, сочи проучването. България е на девето място по очаквани позитивни перспективи за бизнес климата догодина в Европа.

Що се отнася до приходите от продажби в България, фирмите са оптимистично настроени. Страната ни се нарежда на 14-то място сред европейските държави по оптимистични очаквания за приходите от местния пазар. Единствено Унгария е с негативни прогнози по този показател. Като цяло изследването показва 8% ръст на положителните очаквания за повишаването на оборотите.

Износът остава двигател за растежа на българския бизнес. Секторът с най-добри перспективи е производството на автомобилни части у нас. Фирмите в България ще продължават да разчитат на експорта като източник на растеж, категоричен е Цветан Симеонов.

Скромни в оптимистичните очаквания за инвестициите са българските предприемачи, посочи още председателят на БТПП. В Европа песимисти по този показател са Унгария и Австрия, а с добри прогнози са Румъния, Малта и Сърбия.

Заетостта е показателят, по който българските мениджъри са най-песимистични. Увеличава се делът на фирмите, които ще съкращават работни места. Донякъде това се дължи на високата база от тази година, която донесе ръст на заетостта, а от друга страна, фирмите все повече се отварят към въвеждане на иновации и автоматизация на производството, което изисква по-малко работна ръка.

Симеонов подчерта, че липсата на квалифицирани работници остава основна заплаха за българските фирми и затова търсенето на работна ръка ще остане активно.

България е на 17-то място в проучването по очакване за ръст на заетостта. Оптимизъм в това отношение изразяват Румъния, Черна гора, Португалия. С по-негативни очаквания от България са Гърция, Италия, Унгария.

Липсата на квалифицирана работна ръка е основната заплаха за българския бизнес и през следващата година, каза Симеонов.

На следващо място от фирмите посочват условията за икономическа политика, цените на енергията и суровините, разходите за труд. Проучването показва обаче, че икономическите политики са на първо място в отговорите на фирмите в Европа като затруднение за правене на бизнес, а вътрешното търсене и липсата на подходяща работна ръка е проблем и там. Цветан Симеонов обаче отчете, че Brexit нито в България, нито в Европа не се смята за заплаха за бизнеса.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 18:52 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

1
rate up comment 0 rate down comment 0
lyusien
преди 7 години
Ръста за 2017 ще бъде по висок от 3 % въпреки калпавите политици и песимизма на тези от Б Т П П Основни двигатели на разтежа ще бъдат потреблението туризма земеделиено европеиските фондови трансферите от българите в чужбина които са над 3 милиарда с кеша чуждите инвестиции В България спестьванията на населението са над 40 милиарда Рано или късно те ще почнат да харчат по масирано Важно е оптимизма да нарастне в България Туризма ще продължава да бъде силен а е нужно преструкториране на земеделието което да изнася по вече полуфабрикати и готови продукти а не само жито царевица и слънчоглед
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още