IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

"Булгаргаз": Ако цената на петрола се запази, газът ще поевтинее още

Газовата компания ще търси и външно финансиране, за да нагнети газ за зимния сезон в „Чирен“, уточни директорът й Петьо Иванов

11:03 | 30.03.15 г.
"Булгаргаз": Ако цената на петрола се запази, газът ще поевтинее още

Ако цените на петрола се задържат, през третото тримесечие цената на природния газ у нас може да намалее с още около 10%. Това прогнозира в ефира на БНР директорът на „Булгаргаз“ Петьо Иванов.

Припомняме, че цената на природния газ се определя от цените на алтернативните горива (петрол), макар и с 9-месечно закъснение, но друг фактор е и курсът на щатския долар към лева.

В началото на месеца „Булгаргаз“ поиска намаление на цената на газа с 13% през второто тримесечие, обяснявайки, че действително цената на петрола се е понижила съществено, но в същото време и стойността на долара се увеличава. От бизнеса пък настояват за по-сериозно намаление – с 22,7%, позовавайки се именно на тенденциите на петролните пазари.

По-късно днес, на закрито заседание, енергийният регулатор ще вземе решение с какъв процент да бъде намалена цената на природния газ, който „Булгаргаз“ продава на своите клиенти, а оттам и каква ще бъде промяната в цената на топлофикационните услуги, тъй като има значително изменение на една от ценовите компоненти – цената на природния газ.

Пред националното радио Иванов посочи още, че към момента в хранилището в Чирен дружеството има около 170 млн. куб. метра природен газ. Той уточни, че страната е към края на т.нар. „черпещ сезон“ и предстои в хранилището да бъде нагнетяван природен газ. Плановете на дружеството са да закупят 280 млн. куб. метра природен газ, който да бъде съхраняван в „Чирен“.

Операцията ще започне със собствени средства, но се търсят и други форми за финансиране, сред които и от кредитни институции. „Вече има положителни нагласи от банките“, уточни Иванов.

Той посочи, че от началото на 2015 година финансовото състояние на „Булгаргаз“ се подобрява, защото в този период компанията използва нагнетените количества в газовото хранилище в Чирен и няма финансови ангажименти за заплащането им. В същото време се подобрява и събираемостта по стари задължения.

„Булгаргаз“ има задължения в размер на 47 млн. лева към Българския енергиен холдинг (БЕХ). Този кредит е бил взет в края на 2014 година, за да бъдат покрити текущ недостиг на средства на газовата компания, уточни Иванов и допълни, че към момента редовно покриват своите задължения и плащания към „Газпром“.

Иванов призна, че досега дружеството трудно е получавало банкови кредити, защото банките смятат предприятието за рисково. То няма дълготрайни активи, които да бъдат заложени като обезпечение за кредити, а банките не приемат като обезпечение количествата газ в „Чирен“ или задълженията, които имат клиентите към газовата компания.

Топлофикационните дружества дължат на „Булгаргаз“ към момента близо 300 млн. лева, от които 190 млн. лева се падат на „Топлофикация – София“, каза още директорът на „Булгаргаз“. Към края на февруари обаче задълженията на дружествата към газовата компания са били 380 млн. лева и Иванов оценява, че през последните месеци има добра събираемост на задълженията.

Той призна, че по договор „Булгаргаз“ има право да спре газоподаването към топлофикациите, които не плащат за синьото гориво. Според него обаче това би имало много сериозен социален ефект и „има много други начини да бъде потърсена отговорност“.

От „Булгаргаз“ са подали заявка към Комисията за енергийно и водно регулиране (КЕВР) за доставки в размер на общо 632 млн. куб. метра природен газ. От тях 4% ще бъдат от местен добив, а останалите – по договор с „Газпром“, стана ясно още от думите на Иванов. Той обясни, че в последните години местният добив намалява – преди това делът на местния газ в микса на газовата компания е достигал 16 на сто.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 19:29 | 11.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още