IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

България и Румъния засега запазват резервите си срещу споразумението ЕС-Канада

Двете страни изчакват да се реши въпросът с визите

17:13 | 18.10.16 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Снимка: Ройтерс

България и Румъния засега запазват резервите си за сключването на търговското споразумение ЕС-Канада (CETA). Това съобщи представител на словашкото председателство на Съвета на ЕС, цитиран от БТА.

Засега двете последно присединили се към ЕС страни запазват резервите си в очакване постигнатата договореност на най-високо държавно равнище за отпадането на канадските визи за техните граждани да се официализира (да бъде включена в писмен документ).

Австрия, Словения и Германия обаче са оттеглили възраженията си. 

Белгийското правителство е изразило днес готовността си да подпише споразумението, веднага щом бъдат оттеглени възраженията на властите в провинция Валония. Белгийската страна е изразила очакването напредък да бъде постигнат до края на седмицата, тъй като Европейската комисия е предприела необходимите стъпки в отговор на притесненията на властите във Валония.

"Добрата новина е, че макар и не със спринт, приближаваме целта", коментира представителят на председателството. Всички, освен една държава, подкрепят споразумението, консултациите с Белгия продължават, добави той. Вярвам, че ще постигнем очаквания резултат навреме, посочи представителят.

Еврокомисарят по търговията Сесилия Малмстрьом заяви, че се работи денонощно за сключването на споразумението, включително с държавите, които засега са несъгласни. Канадската страна проявява търпение, допълни еврокомисарят.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 14:07 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още