IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

България се завърна към дефлация през септември

НСИ отчита месечен спад на индекса на потребителските цени от 0,5% и годишен от 0,6%

12:56 | 12.10.16 г. 2
България се завърна към дефлация през септември

През септември България отново се връща към дефлация, след като през август регистрира нулева инфлация. Понижението след краткия оптимизъм за ръст в цените на стоките се дължи на спада на цените най-вече на стоките в сектор развлечение и култура.

През деветия месец от годината Националния статистически институт (НСИ) отчита месечна дефлация от 0,5% и годишна от 0,6%. От началото на годината дефлацията е в размер на 0,7%. 

Най-силно се понижават цените в сектор развлечение и култура (с 6,8%). През миналия месец намаляват и цените на облеклото и обувките, на транспорта, както и в сектора на ресторантите и хотелите. 

Без промяна през септември спрямо предходния месец остават цените на хранителните продукти и безалкохолните напитки. На равнището от август остават и цените в здравеопазването и съобщения.

Източник: Trading Economics

НСИ отчита месечно увеличение в цените на алкохолните напитки и тютюневи изделия (0,3%), на жилища, вода, електроенергия, газ и други горива (0,2%), образование (1,4%).

През миналия месец сме плащали по-малко за ориза, брашното, белия хляб, месото от домашни птици, млякото и др. Най-голямо понижение сред хранителните продукти се регистрира при гроздето (10,9%), ябълките (6,5%) и цитрусовите южни плодове (3%).

Увеличение има при цените на макаронените изделия, свинското месо, мляното месо киселото мляко, сиренето и кашкавала и др. С най-много нарастват цените на маргарина (3,2%), млечните масла и макароните (1,7%) и бирата (1,4%).

През септември в групите на нехранителните стоки и услугите е регистрирано намаление на цените при обувките - с 1,2%, течни горива за битови нужди - с 0,2%, перални и съдомиялни машини - с 1%, отоплителни уреди и климатични инсталации - съответно с 0,9 и 2,8%.

Същевременно през разглеждания месец в групите на нехранителните стоки и услугите е регистрирано увеличение на цените при цигарите - с 0,1%, облеклото - с 0,2%, материалите за ремонт и поддържане на жилище - с 0,2%.

Цените на лекарствените продукти и на стоматологичните услуги остават на равнището от предходния месец, а тези на лекарските услуги са се увеличили с 0,2%

Използвайки европейската методология на хармонизирания индекс на потребителските цени, който е сравнима мярка на инфлацията на държавите от ЕС, НСИ също регистрира месечна дефлация от 0,7% спрямо август. Изчислена по този начин, годишната дефлация е по-голяма и достига 1,1%.

В същото време цените в т. нар. малка потребителска кошница (100-те най-необходими стоки и услуги с тегла, каквито имат те в бюджетите на най-бедните 20% от домакинствата) се увеличават с 0,1% на месечна база и с 0,2% от началото на годината.

Сред продуктите от малката кошница цените на хранителните продукти остават на същото ниво спрямо предходния месец, на нехранителните стоки се увеличават с 0,3%, а на услугите запазват равнището от август.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 21:55 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

2
rate up comment 7 rate down comment 2
redcretin
преди 7 години
В статистиката. По Нагоденко и Нагласов :)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 11 rate down comment 2
melon
преди 7 години
Айде стига глупости! Къде е тази дефлация?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още